Se upp (eller ner)!

Publicerad: 2013-04-04

OMXS30 (1203) har rört sig sidlänges i flera veckor. Före det hade vi en lågvolatil upptrend. Sammantaget innebär det att volatiliteten nu är historiskt låg. Vad har det inneburit historiskt?

Sedan mitten av 1990-talet har börsen uppvisat samma låga volatilitet 20 gånger. Utvecklingen på en månads sikt har varit +0,20 % (betydligt under det historiska genomsnittet för en upptrend). I 60 % av fallen har börsen stått högre en månad framåt. De intressanta siffrorna som manar till försiktighet är dock största vinst och största förlust. Den största vinsten har varit 9,4 % och den största förlusten -14,6 %.

Sannolikheten för uppgång kommande månad är större än sannolikheten för nedgång, men risk/reward är inte bra. Studien visar att låg volatilitet leder till rörelse. Skulle det ta fart nedåt går det snabbare än om det tar fart uppåt.

Papper & penna-analytikern kan vidare konstatera att det inte bara är OMXS30 som uppvisar låg volatilitet utan även flera viktiga tillgångsslag och valutor. Ska vi lita på historien står vi inför betydande rörelser inom ett par veckor.