Bakom molnen

Publicerad: 2016-04-29

Jag hade förmånen att bli inbjuden till EFN´s proffsiga Tv-produktion för att prata om börsen i tisdags (den 26/4). Jag tänkte i dag prata lite om mina spännande mentala upplevelser av detta i dagens krönika.

En av mina dagliga rutiner är att jag mediterar varje morgon oavsett om det är vardag eller om det är ledighet. Orsaken är att träna mitt sinne till frid och harmoni precis som vi tränar på gym för att göra kroppen stark eller frisk. Att meditera varje morgon är lika naturligt och viktigt för mig som att borsta tänderna och duscha – jag vill hålla sinnet rent och fräscht inför varje dag oavsett om det är en jobbdag eller inför ledighet.

När jag i tisdags morse satt och mediterade kom det vid ett tillfälle upp en tanke om min kommande Tv-intervju ett par timmar senare. Omedelbart när den tanken dök upp i sinnet fick jag en oroskänsla i magen och när jag observerade tanken lät jag den vara i stället för att engagera mig i tanken som då hade lett till en kedja av andra tanker om frågor och svar angående den kommande intervjun. När jag lät tanken vandra vidare ur mitt sinne försvann oroskänslan i magen. Det var alltså inte den kommande situationen som var orsaken till mitt upprörda sinne utan mina tankar om situationen.

Vi vet alla att en orsak är en orsak därför att det leder till en verkan, och en verkan är en verkan just därför att det har kommit från en orsak. Tar man bort den ena faller ju även den andra. I det här fallet om en kommande Tv-intervju så ser det alltså ut som om orsaken ligger utanför mig själv och verkan sker i mitt sinne, dvs intervjun är orsaken till att jag blir orolig. Men om jag några sekunder senare är totalt fri från oro så kan det ju naturligtvis inte vara situationen i sig som oroar utan naturligtvis mina tankar om den.

Som jag har skrivit så många gånger tidigare är sinnesfrid en inre angelägenhet som måste börja med dina egna tankar och sedan utsträckas. Det är nämligen från din sinnesfrid som en fridfull varseblivning av världen uppstår. Som jag så många gånger tidigare har skrivit så är det inte så att ett bra liv leder till att du är nöjd. Utan det är istället så att om du är nöjd så kommer du att uppfatta att livet är bra. Allt, dvs din glädje och fridfullhet hänger alltså på din varseblivning av världen och inte på vad världen kommer att ge dig och hur den kommer att bemöta dig.

Basen eller fundamentet i sinnet är harmoni, en djup frid och en naturlig glädje. Det är basen i alla människors sinnen innan vi adderar alla tankar och känslor. Men om det nu är så, varför känner vi oss då inte mer harmoniska? Orsaken är att du skymmer den naturliga friden med lager efter lager efter lager av tankar och känslor som ofta baseras på oro och rädsla för framtiden, vilket påverkar din varseblivning av världen just nu. Man kan jämföra det med de mörka moln du ser på himlen. Bakom molnen skiner en ljus, varm och gul sol – och precis så är det med ditt sinne.

När jag sedan gick till intervjun för att först bli sminkad (i min ålder, och med mitt radioutseende, krävs det nämligen en hel del smink) och för att därefter gå in i TV-studion var det med en känsla av frid och harmoni.

Johnny Torssell

PS Johnny har skapat en ny föreläsningsserie som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Se promovideon och beställ här DS