Inflation

Publicerad: 2013-11-11

I DI Dimension den 10 oktober kunde vi läsa att ”En av de senaste årens stora ekonomiska gåtor är varför den globala inflationen inte är högre”. I Short Term den 30 juni 2009, när alla pratade om kraftig inflation och t o m hyperinflation, skrev jag en analys med rubriken – ”Betting on inflation? It´s a crowded trade”. Här är den analysen i sin helhet. Jag tror att den kan vara lärorik ur flera aspekter för er som inte har läst den.

Betting on inflation? It´s a crowded trade

Alla, och då menar jag nästan alla, räknar med att inflation eller t o m hyperinflation förr eller senare kommer att inträffa efter de gigantiska stimulanspaket där Fed skall köpa statsobligationer för runt 300 mdr dollar och ytterligare 750 mdr dollar i bostadsobligationer. Även centralbanken i Storbritannien skall som bekant köpa upp statspapper för gigantiska summor.

•Vi har en bukett med ekonomer som nu talar om en kommande hyperinflation. Arthur Laffer (Pappan bakom Laffer-curve) har t ex anslutit sig till kören av ekonomer som tror att Fed´s massiva stimulanser kommer att leda till hyperinflation. Och jag lovar han är inte ensam.

•Wall Street Journal skrev för lite sedan att det finns många orsaker till att vara orolig för hyperinflation.

•Vi ser intervjuer av prominenta investerare som, så att säga, ”Beting the Farm on inflation”. Till exempel tror Marc Faber (Money manager) att – ”the U.S. economy will enter hyperinflation approaching the levels reached in Zimbabwe”.

•Erik Penser varnade t ex i DI (den 19/3) för hyperinflation.

•Det har t o m startats en fond för de som tror på hyperinflation (36 South Investment Managers Ltd).

•En Tysk asset management firma planerar att installera 500 s k ”vending machines” eller ATM-liknande apparater i Tyskland, Schweiz och Österrike där man nu kan köpa guld. Dvs i automater liknade de vi köper dricka och godis kan man snart börja att köpa guld?!*?“!

Det är just nu få som inte tror att inflationen förr eller senare kommer att välla över oss likt en tsunami. Jag har ingen aning om huruvida det blir så eller inte men en sak jag vet är att det sällan blir som alla förväntar sig på börsen. Genom åren har jag lärt mig att man alltid skall vara extra uppmärksam när ”alla” pratar om att något skall ske. När det råder samstämmighet på marknaden blir jag alltid oroad:

•Om ”alla” t ex är positiva till börsen, ja då är toppen inte långt borta.

•Om ”alla” är  negativa till börsen räknar jag att den skall upp.

•Om ”alla” pratar om att guldet t ex skall upp skall vi vara försiktiga, då skall det sannolikt ned.

•Om ”alla” tror på inflation då tror jag inte att inflationen kommer att bli ett (börsrelaterat) problem.

Det är sällan det väntade som driver marknaden – utan nästan alltid det oväntade som skapar de stora rörelserna.

Om du hör om en investeringsidé eller ett signifikant event upprepade gånger i media, och det t o m talas om det bland dina vänner och bekanta, ja då kommer det sannolikt inte att fungera. Det var en mycket duktig förvaltare (Ken Fisher) som sade som sade ungefär så här:

”In the markets it´s what you don´t se or know that gets you, because the only thing that moves the markets is suprise”.

Mina kunskaper inom ämnet hyperinflation är mikroskopiskt små men jag vet lite om hur börsen fungerar. Här har vi alltså en variabel som alla placerare är medvetna om och om man ”bettar” på inflation eller hyperinflation skall man vara medveten om att det är en ”trade” eller åsikt som du inte är ensam om, dvs it´s a crowded trade. Vad jag tror om sannolikheten om en hyperinflation? Jo jag tror….ähhh det är ointressant vad jag tror utan det viktigaste med denna lilla analys är att alltid våga tänka utanför ramarna och alltid, alltid, alltid vara uppmärksam om de senaste finansiella trenderna. Professor William Stanely Jevons skrev i början på 1900-talet följande – ”In making investments it is foolish to do just what other people are doing, because there are almost sure to be too many people doing the same thing”. Vi får se hur det blir den här gången men jag, som den contrarian jag nu är, ”bettar” inte på ”inflationstraden”.

Vad tror jag nu om inflationstrenden, nu ca 4 år senare? Jo, min åsikt är att så länge börsen fortsätter att noteras i upptrend så är förutsättningarna för att ekonomin kommer att förbättras ganska bra och inflationen kommer då sakta men säkert kommer att tillta. Skulle USA-börsen däremot toppa, bryta upptrenden och därefter vända ned i en större nedtrend så kommer detta att vara en stark indikator på en svagare ekonomi och, tror jag, i kölvattnet av detta, en ökad risk för deflation.

Johnny Torssell