Botten nådd?

Publicerad: 2012-06-18

Den 4:e juni noterade OMXS30 en botten på strax över 941. Två dagar senare gappade börsen upp rejält och stängde mer än 4 % upp i relation till den lägsta noteringen två dagar tidigare. Där och då har vi ingen edge att köpa i ett kortare perspektiv som vi beskrivit i en tidigare OMXS30 Alert. Men hur ser edgen ut i ett längre perspektiv från den nivån? Kan rallyt liknas vid en impuls som enligt teorin ofta kan vara starten på en ny upptrend?

Om vi tar fram papper & penna och tittar tillbaka i historien så är resultaten intressanta. Sedan 1987 har det ovan beskrivna scenariot varit på plats 31 gånger. 15 gånger har börsen stått högre 20 dagar senare. 16 gånger har börsen stått lägre. Spridningen i utfallet är stort. I genomsnitt har avkastningen varit -2,7 % på 20 dagar. Det är en tydligt negativ trend. Så även om sannolikheten att vi står högre 20 dagar efter impulsen är 50/50 så är det förväntade utfallet om historien ska upprepa sig riktigt uselt.

Kontentan blir det är rimligt att fortsatt vara försiktig på köpsidan. Den som väljer att ta position har god nytta av fokuserad riskkontroll.