JT´s Levnadsregler för sommaren 2015

Publicerad: 2015-05-29

Jag träffade en kollega i hissen upp till kontoret här om veckan och jag frågade – ”hur e´ läget?”. Kollegan svarade ”De é fredá”. Är det verkligen ett svar på en fråga om hur man mår? I min värld är det snarare ett svar på vad det är för veckodag.

Har du tänkt på hur vi mot slutet av veckan ofta får liknande svar på frågan om hur vi mår – ”de e snart fredag”. Svaret är ju alltså underförstått att – ”jo, jag mår bra därför att det är fredag och jag snart är ledig”. Eller som härom dagen då jag frågade en person jag mötte vid bussen på vägen till jobbet – ”Hej, hur e läget? Jo, det är jättebra, solen skiner”. När man hör den typen av svar så funderar jag ibland över hur man då mår i början av veckan eller när vi har sämre väder.

Med mitt förhållningssätt till världen är detta sätt att leva oerhört egendomligt. Det betyder ju att vi är ett offer helt och hållet för de omständigheter som för närvarande råder och att vi totalt har gett efter för exogena krafter. Med det sättet att leva livet har vi helt enkelt ingen egen vilja utan allt styrs av blott av omständigheter. Är omständigheterna bra, då är vi lyckliga och glada och är omständigheterna, enligt vårt högst subjektiva sätt att se saken, ogynnsamma då mår vi dåligt. Alltså, exogena händelser är orsaken och vår reaktion är verkan. Ska det vara så här?

Fel, fel fel! Det är inte på det sättet – det är precis tvärt om. Allt skapas av dig, i sinnet. Orsaken sitter i sinnet och verkan är ditt sätt att se på världen. Det är tveklöst så att det är du som bestämmer vilka tankar du ska ha i sinnet, och de tankar du har i sinnet kommer avgöra om du ska må bra eller inte. Det är inte för att livet är bra som gör att du är nöjd, utan det är tvärt om, om du är nöjd kommer livet att bli bra.

Jag tänkte avsluta veckan med ett antal centrala föreskrifter om sinnet (Johnnys 10 budord om sinnet) som jag försöker att leva efter. Läs dem sakta, och tro inte på dem, utan fundera, reflektera och slutligen meditera över dessa påståenden. Och när du har gjort det – gör dem till din egen sanning:

Johnny´s 10 Levnadsregler för sommaren 2015

1.Bli aldrig modfälld av omständigheter – orsaken finns alltid i sinnet, aldrig utanför.
2.Ingen människa kan ha någon annan skyldighet än ansvaret över sina egna tankar. Du har 100% ansvar för de tankar du väljer.
3.Vägra konsekvent att ta in negativa tankar i ditt sinne. Välj bara de goda, positiva, stora, konstruktiva, kärleksfulla och vackra tankarna.
4.För att ändra ditt liv måste du ändra ditt sätt att tänka.
5.Misstag finns för att vi ska lära oss – inte för att bära omkring med som ett kors.
6.Dåren skyller misstagen på otur eller på någon annan/annat. Den vardagliga personen lär sig av misstagen, medan den vise lär sig av andras misstag.
7.Form (dvs föremål/ting skapad av människan) uppstår ur intelligens. Form är alltså en konsekvens av tankar, och tankar skapar form.
8.Våra tankar i dag är form i morgon – var därför noga med vad du tänker.
9.Framgång är inte resultatet av att tjäna pengar. Att tjäna pengar är resultatet av ett framgångsrikt sinne.
10.Det finns ett svar på varje fråga, en nyckel för varje lås och en lösning på varje svårighet.

 

Johnny Torssell

PS Johnny har skrivit en ny bok som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Läs mer om boken och beställ på Chartproffs.se DS.