Tacksamhet

Publicerad: 2015-04-07

Att lära sig tacksamhet är en förmåga som oftast inte kommer av sig själv utan det är något som vi måste träna upp precis som alla andra färdigheter vi är i besittning av. I dag ska vi prata om tacksamhet och varför du måste lära dig den färdigheten. 

Är du en sådan person som är tacksam för din hälsa när den är bra? Eller lägger du bara märke till din hälsa när kroppen blir sjuk eller när det uppstår smärta i den? Är du tacksam för ditt arbete varje dag, eller värdesätter du bara ditt arbete i tider när nedskärningar är det stora samtalsämnet? Är du tacksam för alla pengar du har? Eller har du bara fokus på de pengar du inte har, men önskar att du hade. Är du tacksam för din lön varje månad eller tar du den för givet? Är du tacksam för din bil när den fungerar bra eller tänker du bara på din bil när den är trasig.

Jag hade en period i mitt liv när jag tränade mig själv i att vara tacksam. Varje morgon innan jag steg upp, och varje kväll innan jag vände mig om för att somna, så letade jag i sinnet efter saker i livet att vara tacksam för. Jag kunde t ex vara tacksam för jobbet jag hade och de pengar, och möjligheter, detta medförde. Jag var tacksam för mina föräldrar, min bror och hans härliga familj, min älskade fru och barn. Jag var tacksam för att jag bor bra, kan resa och se nya platser samt över mina kunskaper om de finansiella marknaderna. Jag är även tacksam för solens varma strålar, ett gott glas rödvin, all god mat jag får äta, de vänner jag har och alla härliga TV-kvällar jag får uppleva med en uppsjö intressanta serier eller en bra film. Jag är också otroligt tacksam för att jag har hittat meditationen som är en ständig källa till frid och nya insikter.

Det som är intressant när man gör denna övning under en period är att man kommer på allt mer saker man känner sig tacksam för. Det är lite som att träna en muskel, dvs ju mer jag tränade desto starkare blev min ”tacksamhets-muskel” och det blev lättare och lättare att hitta saker att vara tacksam för. Men då kanske du undrar – ”Varför ska jag känna tacksamhet?. Vad har jag för nytta av det?”. Jo, jag tycker att livscoachen Charles Burke uttryckte det bra när han sade följande:

Success is a skill. Happiness is a skill. Grattitude is a skill. Like all skills they must be practised clumsily before they can be done naturally. So if you devote ten honest days to the practise of feeling true gratitude and happiness, I can promise you a dazzling new skill. A skill that just naturally attracts success like a magnet draws iron. Because nothing attracts good fortune and success like a joyous, grateful heart”.

Jag håller verkligen med. Att praktisera tacksamhet kommer att leda till ett sinne som är mer lätt än tungt, mer ljust än mörkt, mer glatt än ledsamt, mer kärleksfullt än hatiskt och mer förlåtande än dömande. Kort sagt, det leder till ett sinne som mår bra.

Självklart kommer tacksamhet att kännas svårare när vi möter hinder i livet men att träna tacksamhet är en expansiv övning, dvs ju mer vi tränar desto mer kommer vi att känna tacksamhet för. Sinnet kommer att söka saker att vara tacksam för snarare än som tidigare söka problem eller leta efter saker/ting jag saknar.

När vi har lärt oss att känna en naturlig tacksamhet så kommer det att leda till att vi får en känsla av överflöd i sinnet, ett slags överflöd som går längre än bara det materiella. Man njuter av det lilla såväl som av allt det andra.

Försök dock att undvika att känna tacksamhet genom skuld. Vad är det? Kanske du undrar. Jo, många av oss resonerar i termer av att ”jag borde vara tacksam eftersom jag har det bättre än de flesta andra”. Vad man således försöker att göra är att vara nöjd eftersom andra verkar må sämre än vad jag gör. Känner du igen dig? Vilken märklig tanke! Jag menar, vem har orsak att vara nöjd bara för att någon annan mår sämre? Varför skulle vi må mindre dåligt bara för att någon annan verkar lida mer?

Nej, undvik skulden och träna dig själv i sann tacksamhet så lovar jag dig att ditt liv kommer att bli (ännu) bättre. Det är verkligen inte så att ett bra liv gör dig tacksam. Kausaliteten är ofta det omvända, nämligen – är du tacksam så kommer du att få ett bra liv.

Låt oss stiga upp och vara tacksamma, för även om vi inte har lärt oss så mycket i dag har vi åtminstone lärt oss lite grand, och även om vi inte har lärt oss lite grand, har vi åtminstone inte blivit sjuka, och om vi har blivit sjuka har vi åtminstone inte dött, så låt oss vara tacksamma”  – Siddharta Gautama

 

Johnny Torssell