Ett annat sätt att se på smärta

Publicerad: 2015-04-24

Jag tänkte att vi i dag skulle prata lite om kroppslig smärta och konsten att må bra ändå. Kan man må bra trots att kroppen gör ont? Eller definierar du dig själv enbart som en kropp? Om du gör det så kan man väll inte må bra i en kropp som har smärta? Eller finns det ett annat sätt att se på saken? Ja, det gör det faktiskt.

Sent på hösten år 2010 (tror jag det var) befann jag mig på ett 10-dagars meditationsretreat i Ödeshög. Under varje dag under dessa 10 dagar rådde absolut tystnad mellan deltagarna på retreatet och den enda gång det pratades var när meditationsläraren gav instruktioner. Varje dag väcktes vi vid klockan 04.00 och mediterade effektivt i ca 11 timmar om dagen som fortsatte fram till klockan 21.00 på kvällen. Dagen började med en 2 timmar lång meditation vid klockan 05.00 och sedan var det frukost följt av meditation fram till lunchen vid 12 och därefter vila ett par timmar fram till ca kl 14. Därefter var det flera meditationspass fram till middagen vid 18.00-tiden och sedan fortsatte det fram till läggdags. Och så fortsatte det dag ut och dag in i 10 hela dagar. Syftet med meditation är att träna sinnet att förbli balanserat, harmoniskt och lyckligt oavsett vad som sker i ditt liv.

Någonstans på dag 3 eller 4 in i 10-dagarsretreatet fick jag så exceptionellt ont i mina ben och i nedre delen av ryggen. Detta är kanske inte så konstigt då jag satt i någon typ av lotusställning 11 timmar om dagen vilket ju inte min stackars gamla kropp inte var van vid. Ok, när jag då sitter där, dag 5, och hade mediterat kanske 3 timmar, och visste att jag hade ca 8-9 timmar kvar innan dagen var över, med en extrem smärta i kroppen. Vad gör man? Det som sker är att man vänder och vrider på sig och försöker att ändra ställning för att parera smärtan (det känns som någon står bakom en och kör en kniv in i ryggen). Men det hjälper bara för en stund och sedan kommer den tillbaka.

När detta utsträckande lidande hade pågått under ett antal dagar så fick jag en AHA-upplevelse som jag nu ska berätta om som på många sätt har förändrat mitt förhållningssätt till smärta. Helt plötsligt när jag satt på ett två timmars pass med en extrem smärta i ryggen så fick jag min revelation. Vad händer om jag inte tar upp smärtan i sinnet. Bara för att jag har ont i ryggen och mitt högerben har somnat och min vänstra vrist gör så jä..a ont fick jag insikten att det är helt ok att kroppen lider. Jag, dvs den som tänker tankarna och bestämmer vilka tankar som ska tänkas, behöver ju inte lida bara för att kroppen lider. Och detta blev nästan som en chock – ”kan man må bra trots att kroppen mår dåligt?”. Vilken häftig insikt! Tänkte jag.

Här om dagen vaknade jag upp med en stark och ihållande smärta i nacken, vilket var en konsekvens av att jag hade sovit på något konstigt sätt. När jag steg upp på morgonen tänkte jag – ”Ajjjjjj fan vad jag har ont! Fy vad jobbigt detta kommer att bli”. Jag kunde inte titta åt höger, utan jag var tvungen att vrida hela kroppen för att titta på min högra sida. Men ett par sekunder senare slog det mig – ”måste jag må dåligt bara för att min kropp lider”. Detta blev mitt interna uppdrag för dagen, dvs att vara extra uppmärksam på de  tankar jag tänkte med målet att må bra trots att min kropp gjorde ont.

Om jag är upprörd beror det på att jag har valt att vara upprörd inte på grund av något som har hänt i världen eller i min kropp. Orsaken finns alltid i sinnet – det finns ingen som kan ta min frid och harmoni ifrån mig förutom mig själv.

Jag kan inte påstå att jag är någon mästare i att alltid må bra. Men som jag ser det är det en resa som kommer att pågå under hela mitt resterade liv. Varje motgång, otrevlighet, besvikelse, sorg eller vad det nu kan vara som möter mig på min resterade resa fram till slutet är blott ytterligare ett tillfälle att träna sinnet för att slutligen nå en perfekt varaktig frid.

Johnny Torssell

PS Johnny har skrivit en ny bok som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Läs mer om boken och beställ på Chartproffs.se DS.