Ska historien upprepa sig?

Publicerad: 2014-01-16

Häromdagen var jag ute och gick men stannade helt plötsligt upp då jag fick syn på på en stor reklamskylt. Skylten visade att en ny film med Leonardo DiCaprio har premiär i Sverige den 10 januari, dvs i dag. Titeln på filmen är ”The Wolf of Wall Street” och är baserad på Jordan Belforts biografi och handlar om sina år som skum aktiemäklare.

Och varför är detta intressant? Jo, om Hollywood bestämmer sig för att satsa pengar i en film där aktiemarknaden är i centrum så kan du ge dig f..n på att börsen har gått upp under en så pass lång tid att allmänheten (Main Street) har blivit intresserade av aktiespekulation. Att filmen ”The Wolf of Wall Street” har premiär efter att börsen har gått upp i nästan fem år är alltså ingen tillfällighet. Låt oss titta på några exempel.

•År 1929, efter en uppgång med 396 procent på 9 år,  hade filmen ” The Wolf of Wall Street” premiär i USA. Den filmen hade ingenting att göra med den nya upplagan av ”The Wolf of Wall Street”. Vi vet att börsen därefter föll med över 80 procent.

•År 1987 hade filmen Wall Street premiär efter en uppgång med 236 procent på bara fem år. I oktober 1987 toppade börsen och föll därefter med 41 procent under de följande månaderna.

•År 1999, efter en uppgång med 530 procent sedan botten 1987, hade filmen Rouge Trader premiär. Eftersom uppgången var så kraftig, och alla var intresserade av aktier vid det tillfället, hade ytterligare en Wall Street film premiär nämligen ”Boiler Room” – och detta var år 2000. Vi vet alla vad som därefter hände – S&P 500 föll med 48 procent under de följande två åren.

•År 2007 planerades en uppföljare till filmen Wall Street med titeln ”Money Never Sleeps”. Man hade kommit så långt i planerna att filmen hade gått in i ett s k pre-produktion stadie, dvs allt var klart för att börja filma. Men på grund av flera olika variabler försenades filmen. Bland annat så skrevs manuset om då det visade sig att Michel Douglas var intresserad av att göra en uppföljare. Därför hade filmen premiär först år 2010. Men tanken på att göra filmen var alltså i läget när index under de kommande 18 månaderna föll med 58 procent.

Om historien är en måttstock för framtiden står USA-börsen inför en nedgång.
Johnny Torssell
Wolf