Flockbeteende

Publicerad: 2013-01-21

Flockbeteende är naturligt och logiskt – i många sammanhang.

Det finns en anledning till att vi människor rör oss i flock. Vi har nämligen genom evolutionen lärt oss att när vi rör oss i riktning med flocken känner vi oss säkra och trygga. När vi däremot rör oss utanför flocken har vi ofta en känsla av otrygghet och oro inom oss (Gajdusek 1970, Janis 1972 och MacLaren 1990) eller som någon uttryckte det – ”The herding impulse is an instrument designed to reduce risk”.

När en aktie eller börsen som helhet rör sig i en annan riktning än vad du hoppas på eller utan att du deltar känner du ett sting av oro. Du står utanför flocken och det är alltid mer obehagligt än att tillhöra en grupp! Det är precis av den här anledningen det på börsen ibland blir så överdrivna rörelser. Vi känner oss säkra när vi agerar i riktning med flocken – ”för de vet ju något som inte jag vet”?

Alltså, fler och fler som är utanför går med i flocken vilket skapar överdrivna rörelser. Den här inbyggda instinkten/känslan som härstammar från vår reptilhjärna måste vi vara uppmärksamma på om vi skall bli framgångsrika placerare. Att bli framgångsrik bygger nämligen på att köpa billigt och sälja dyrt (oftast), dvs köpa när alla andra vill sälja och sälja när alla andra vill köpa. Tror du att Warren Buffet, Paul Tudor Jones eller någon annan av de klassiska ”market wizard-placerarna” följer i flockens ledband eller går sina egna vägar? För 1000 år sedan var flockkänslan en nödvändighet för att överleva men på dagens finansmarknader kommer flockbeteendet på sin höjd att göra dig till en medioker placerare.

Johnny Torssell för Randomwalk.se.