Utbud & efterfrågan

Publicerad: 2014-02-07

För ett tag sedan skrev jag en krönika om skillnaden mellan de finansiella marknaderna och den traditionella ekonomin. Orsaken till att jag skrev den analysen var något jag läste i en rubrik i Dagens Industri den veckan att det är –  ”Gyllene tider för guldhandlarna”.

I artikeln kunde man bland annat läsa att ”…de höjda guldpriserna, kanske tvärt emot vad man skulle ha kunnat tro, ökat guldförsäljningen”. Vidare skrev man att ”Folk har mer förtroende för guldet nu, säger vd:n Torulf Sandin”. Guldpriset hade gått upp flera hundra procent under de senaste åren, vilket förklarade varför intresset för guld var så stort. Fyra månader senare toppade guldet efter en parabolisk uppgång och har sedan dess noterats i en bear market. Det är nämligen så att det är en stor skillnad mellan det traditionella ekonomin och hur det fungerar på de finansiella marknaderna.

Ekonomi och finansmarknaden är två helt olika företeelser. Låt mig få göra en liten illustration. I diagram 2 ser du den klassiska figuren som visar att ju högre en vara/tjänst prissätts desto lägre  efterfrågan. Ju lägre priset är desto högre kommer efterfrågan sannolikt att bli. Det här är ju ABC inom ekonomi, och inga större konstigheter. Eller hur?

Men hur fungerar det i den finansiella världen? Jo, om du tar dig en titt på diagram 1 så ser du hur det generellt fungerar på de finansiella marknaderna. Vid låga priser, d v s efter en nedgång, är intresset för aktier, eller vad vi nu analyserar t ex guldet, lågt. Efter en period av uppgång är efterfrågan vanligtvis som högst. Ju starkare uppgång desto mer intresse! Detta förklarar alltså det stora intresset för guldet i maj 2011.

Börsen och de finansiella marknaderna fungerar alltså precis tvärt om jämfört med hur det fungerar i förhållande till varor/tjänster. De finansiella marknaderna styrs av andra variabler , t ex psykologi.

 

Johnny Torssell

 

utbud o efterfr