Problem? Kanske inte

Publicerad: 2016-02-05

När vi vandrar fram på livets väg så kan vi inte undvika att ibland möta sorg, smärta, saknad och olika typer av bakslag. Hur ska vi möta dessa svårigheter i livet?

Den gamla kinesiska visdomsskatten kan ibland vara till hjälp. Konfucius menar att vi måste vara ärliga och öppna och kunna se på våra sorger och så fort som möjligt acceptera att de finns, dvs man måste först och främst erkänna ett problem för att kunna ta i tu med det. Det andra som vi kan göra är att försöka att göra allt som du kan för att ta i tu med det som du kan ta i tu med. Finns det sedan ingenting som vi kan göra för att lösa problemet ställs vi därefter inför två val:

Du kan bli upprörd, arg eller ledsen och beklaga ditt sorgliga öde och fråga varför detta skulle drabba just dig.
Det andra alternativet är att försöka att släppa händelsen och gå vidare, dvs undvik att döma det som sker utan bara konstatera att det sker.

Eftersom ingen kan gå igenom livet utan smärtsamma händelser så blir vårt sätt att hantera ”smärtan” extremt viktig. Om vi är i stånd att reformera vår inställning till det vi upplever kan vi uppnå en helt ny livskvalitet. Jag skulle återigen vilja upprepa den för mig extremt viktiga berättelsen om den kloka kinesiska bonden som hade en son och en häst. Detta är en berättelse som har hjälpt mig vid oräkneliga tillfällen att må bra trots att det har inträffat yttre händelser som mycket lätt skulle ha kunna ställa min harmoni på ända. Det är en enkel berättelse med mycket inneboende visdom.

“En dag hade bondens häst försvunnit och hans bygrannar kom och beklagade hans förlust. Han svarade; ”visst har vår häst försvunnit men jag vet inte om det är dåligt eller bra”. Det visade sig senare att hästen hade blivit ledare för vildhästar och kom tillbaka med fler hästar. Grannarna kom nu för att gratulera honom och han svarade; ”visst har vi nu fler hästar men jag vet inte om det är bra eller dåligt”. Hans son fick rida in de nya hästarna och en dag var olyckan framme då sonen ramlade ned från en av de nya vildhästarna och bröt ett ben. Grannarna kom och beklagade vad som hänt och han svarade; ”visst han har brutit ett ben men jag vet inte om det är dåligt eller bra”. Några dagar efter detta kom landets krigsvärvare för att värva alla unga män till ett krig som ska anträdas och sonen behövde inte följa med”.

Andemeningen? Jo, om vi inte är allvetande och kan se in i framtiden så kan vi alltså inte avgöra om en förändring på lång sikt är god eller ond, bra eller dålig, positiv eller negativ. Varför då inte bara överseende med det som sker och gå vidare med sinnet i jämvikt och i harmoni, precis som den visa kinesiska bonden? Jag älskar denna lilla enkla underbara berättelse.

 

Johnny Torssell

PS Johnny har skapat en ny föreläsningsserie som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Se promovideon och beställ här DS.