Lösningen finns i problemet

Publicerad: 2016-03-11

Jag har under de senaste +20 åren haft en favoritrappare som heter Timbuktu. Han levererar sköna melodier, tunga och ibland insiktsfulla samt coola texter. Dessutom sjunger han på skånska. Jag älskar skånska! I en av mina favoritlåtar av Timbuktu sjunger han:

”Jag vill ju se till att göra nåt bättre av, denna korta tid som vi har här på denna planeten, kan man inte gå runt och skapa sina egna helveten – äntligen så börjar ångesten släppa, och den bästa medicinen för mig är sånger som denna.”

Denna text är en liten del från vers tre i låten ”Botten is nådd” och jag kom av någon konstig anledning att tänka på den låten när jag och familjen var på Gran Canaria i förra veckan. Vi hade haft en kanonvecka i solen men på fredag morgon var det dags att åka hem. Vi fick ett meddelande på onsdagen via SMS om att bussen skulle komma klockan 9.30 och köra oss till Gran Canaria Airport. Vi stod utanför hotellet redan 10 minuter innan utsatt tid och vänta. Bussen kom visserligen vid klockan 9.30 men det visade sig att det var inte 9.30 utan klockan 10.30 som bussen skulle avgå. Vi fick alltså vänta, i eller utanför bussen i över en timme, vilket ledde till att min fru och son blev riktigt irriterade. Även jag kände efter ett tag en stigande uppretad sinnesstämning. Och när jag kände denna stigande irritation kom jag och tänka på Timbuktu´s ord ”… kan man inte gå runt och skapa sina egna helveten”. Det finns inget utanför sinnet som kan göra oss upprörda . Det finns inget utanför sinnet som skapar frid. Alla val görs i sinnet. Alla omständigheter i livet – dåtid, nutid och framtid – ger mig möjligheter att se på saker, personer och händelser på olika sätt. Mina problem kommer från mina tankar och mina tankars ursprung kommer från det val vi gör, dvs ska jag välja en kärleksfull, förlåtande och optimistisk inställning till livet och mina medmänniskor eller en ”jag-fokuserad”, dömande och negativ inställning? Valet borde vara lätt.

Jag kan inte ändra på världen, det enda jag kan ändra är mitt sätt att se på världen, dvs förändra omständigheterna genom att förändra mitt sätt att tänka om omständigheterna. Problemet och lösningen finns alltså på samma plats, nämligen i sinnet. Lösningen finns alltså i sinnet därför att problemet skapades i sinnet. Man skulle således kunna säga att problemet och lösningen finns på samma plats. Lösningen finns alltså i problemet därför att problemet inte finns. Det är lösningen.

Johnny Torssell

PS Johnny har skapat en ny föreläsningsserie som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Se promovideon och beställ här DS.