Politisk polarisering & börsen

Publicerad: 2016-09-09

Varför har de populistiska och främlingsfientliga partierna så mycket framgång i Europa? I dagens analys kommer jag att presentera ett svar på dessa frågeställningar.

I en nyligen gjord studie, av ekonomen Manuel Funke på Berlins Universitet, har man tittat på finansiella kriser och de efterföljande ekonomiska nedgångarna. Studien sträcker sig över en period av 144 år från 1870 till 2014 och innehåller 827 parlamentval i 20 länder. Funke med kollegor fann en signifikant ökning av politisk polarisering, svagare regeringsmajoriteter, en starkare opposition och en större fraktionalisering i kölvattnet av finansiella kriser. Till exempel konstaterade man att partier långt ut på högerkanten i den politiska färgskalan ökade i genomsnitt med 30 procent under de fem åren efter den finansiella krisen. Man fann också att antalet gatuprotester ökade efter finansiella kriser.

Detta är ju naturligtvis ingen överraskning för de som har läst mina krönikor över en längre tid som känner till att när vi går från ett positivt aggregerad psykologi till en negativ aggregerad psykologi så kommer det först att leda till att priserna på den finansiella marknaden faller och ekonomin kommer att följa efter. Men det kommer också att leda till polarisering, främlingshat, protester, bortröstandet av styrande regeringar och en ökning av radikala partier. Detta ligger alltså väl i linje med den undersökning som Funke med kollegor har gjort. Arga, upprörda och rädda människor kommer att manifestera sin frustration på många olika sätt och det kommer att märkas först på börsen och sedan spridas som vattenringar genom olika delar av samhället.

VARFÖR HAR VI FLER RADIKALA PARTIER NU?

Ett tänkbart svar på den frågan beror på att vi i stora delar av Europa har befunnit oss i en bear market sedan toppen år 2000. I diagrammen till höger ser vi börsutvecklingen för ett antal Europeiska länder och som vi kan se är det få börser som noteras på en högre nivå än den topp som bildades år 2000. I de flesta fall är det istället så att de flesta börser toppade år 2000 och har sedan dess noterat en lägre topp år 2007 och därefter visat ytterligare svagheter med lägre toppar efter det. Vi vet alla att lägre toppar konstituerar någon typ av bear market och en bear market leder till konsekvenser, t ex i form av radikala partier. Att vi i detta bear marknads-klimat ser framgång för partier som Gyllene Gryning i Grekland, Front National med Marine Le Pen i Frankrike, AFD (Alternative For Germany) i Tyskland,  Nowa Prawica eller Nya Högern i Polen, Swiss Peoples Party (SVP) i Schweiz eller det högerextrema flamländska Vlaams Blok i Belgien är ingen överraskning.

Den finansiella marknaden är så mycket mer än bara en mätare över hur ett antal aktier har utvecklats. Nivån på den aggregerade marknaden talar om för oss nivån på den aggregerade psykologin och var någonstans på den psykologiska skalan börsen är kommer att avgöra vårt beteende på många olika plan, t ex inom politiken.

Johnny Torssell

 

PS Johnny har skapat en ny föreläsningsserie som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Se promovideon och beställ här DS.