En negativ bias

Publicerad: 2012-04-24

Härom dagen råkade jag överhöra en konversation mellan två kollegor på desken som lät ungefär så här:

Person 1 – Hallå, God morgon. Hur è läget.

Person 2 – Nej inget bra – jag har ont i axeln. 

Person 1 – Hur är det med den andra axeln då?

Person 2 – Jo hmmm den är bra….

Person 1 – Om en axel är bra och en dålig varför väljer du då att fokusera på den dåliga……?

Även om det var en skämtsam ton i samtalet så finns det en hel del att lära av denna lilla konversation. Forskningen har nämligen lärt oss att vår hjärna har en inbyggd negativ bias (Baumeister 2001; Rozin and Royzman 2001). Orsaken, enligt forskarna, är att det var större uppsida för våra förfäder (dvs större chans att överleva) genom att vara negativ (försiktig) än att vara positiv. Denna negativa bias kan vi se på många olika sätt t ex:

•       Vår hjärna reagerar mer på en negativ stimulus än på en lika intensiv positiv stimulus (Baumeister 2000).

•       Både djur och människor lär sig vanligtvis snabbare av smärta än av positiva/njutningsfulla upplevelser (Rozin and Royzman 2001) – ”bränt barn skyr elden”.

•       Smärtfulla händelser är vanligtvis mer minnesvärda än mer positiva händelser (Baumeister 2001).

•       De flesta människor arbetar hårdare för att undvika att förlora något än vad de gör för att vinna samma sak (Rozin and Royzman 2001).

•       I ett förhållande, t ex mellan två makar, behövs det vanligtvis 5 positiva handlingar för att uppväga en negativ  handling (Gottman 1995).

Vår hjärna är som en magnet för det negativa och som teflon för det positiva. När du t ex går och lägger dig på kvällen vad är det då du tänker på? Om 50 saker har gått rätt under dagen och en sak har gått fel så kommer de flesta av oss att fokusera på det som inte gick rätt.

Vad har det här med börsen att göra? Jo, denna mentala disposition kan få oss att agera mindre rationellt. Kahneman och Tversky (R Thaler, D Kahneman, A Tversky och A Schwarts, ”The Effect of Myopia and Loss Aversion on Risk Taking”, 1997) visar att vi ogillar förluster ungefär 2,5 gånger så mycket som vi gillar vinster. Detta kan t ex förklara varför många av oss är som mest rädda att agera på börsen när den är som mest köpvärd, dvs i samband med större rekyler.

Det finns massvis med bevis/studier för att vi människor/placerare beter oss irrationellt men måste det vara så här? Nej absolut inte. Hjärnan är fantastiskt anpassningsbar. Forskningen har nämligen visat att om hjärnan förändras så kommer sinnet att förändras. Men det är också som så att om du förändrar sinnet (dvs hur du väljer att tänka) så kommer hjärnan att förändras, dvs hjärnan kommer att anpassa sig (bygga nya strukturer) efter det som sker i sinnet. Om du ofta väljer att fokusera ditt sinne mot oro, självkritik och ilska så kommer din hjärna att skapa strukturer för att underlätta detta beteende. Om du istället väljer att agera tvärt om och oftare fokuserar på variabler som att ”jag mår bra ” (en axel mår ju i alla fall alldeles utmärkt), se det positiva i situationer och mot sig själv så kommer hjärnan att forma sig mot detta, vilket gör att du på ett naturligt sätt kan känna självförtroende och harmoni. Rick Hanson (Phd) skriver i boken ”Just one thing” att…

•        ”…You can´t stop your brain from changing. The only qestion is: Are you getting the changes you want”?”

Det finns en uppsjö med övningar för att förändra hjärnan/sinnet eller sinnet/hjärnan men det ligger utanför ramarna för denna krönika. Missa inte min föreläsning om hur man får en mental edge som trader på Trading Expo den 22 september i höst.

Krönikan är skriven av Johnny Torssell och först publicerad på Randomwalk.se.