Sanningen ligger i priset

Publicerad: 2012-04-27

Jag lyssnar på en konversation mellan aktiestrategen, chefsekonomen, den tekniske analytikern och den fundamentale analytikern.

 Aktiestrategen: Det ser inte bra ut i Europa. Spanien vill bromsa sig ur krisen – är det rimligt? Fokus har flyttat från Italien, men denna oroshärd lär snart segla upp igen. Röster har börjat höjas för att Nederländerna ligger illa till och med en socialistseger i Frankrike finns det risk för populism som inte rimmar med vad Europa behöver.

Chefsekonomen: Europa ser risigt ut, men den riktiga oroshärden är inbromsningen i Kina. Kina är inte bara motor i Asien utan har fingrarna i många syltburkar. Om kineserna hårdlandar slås världsekonomin i spillror.

Fundamental analytikern: Det är möjligt ni båda får rätt, men jag ser flera bolag som kommer in med starka rapporter. I Sverige, men också i USA. Kan bara markofronten hålla sig flytande och sakta men säkert gå i rätt riktning så är börsen billig.

Den tekniske analytikern: Ni kommer att få rätt alla tre. Börsen ska uppåt ytterligare ett tag, säg till mitten av sommaren. Där toppar vi och en nedgång tar vid som pågår i flera år. Det är tydligt att cyklerna kommer att sammanfalla så.

Aktiestrategen: Men, även om bolagsrapporterna…

Där någonstans stänger jag ner sändningen och inser att jag måste skriva en artikel. Skärp uppmärksamheten.

Det finns många åsikter om vart börsen ska ta vägen. Åsikterna levereras av övertygade och övertygande experter som är bra på att argumentera. Men, och detta är ett men med stort M, som traders har vi med framtid att göra. Ingen vet vad som ska hända. Det närmaste vi kommer en indikator som kan visa oss vägen på börsen är prisutvecklingen i sig. Alla dessa åsikter återfinns i priset på aktierna, börserna, räntorna och valutorna vi handlar. Vår approach är att se till historien och leta efter de tillfällen då börsen och aktier betedde sig på samma sätt som just nu. Utifrån det drar vi slutsatser om vad som är en möjlig väg framåt. Det finns brister i detta angreppssätt, men det är det bästa vi funnit efter många, många års sökande. Historien upprepar sig aldrig på exakt samma sätt, men i genomsnitt nära nog för att vi ska kunna bilda oss en uppfattning om kommande timmar och dagar. Att försöka se längre fram än så är meningslöst. Den viktigaste ingrediensen i vår analys är priset. Sanningen finns i priset.