Håll sinnet rent

Publicerad: 2015-06-08

I förra veckan presenterade jag ”Johnny´s Levnadsregler för sommaren 2015”. Jag skickade den krönikan till min äldsta son eftersom jag hoppas att han ska ta dem till sig och leva efter dem. Dagen efter frågade han lite försiktigt – ”Pappa, tycker inte Carnegies kunder att du är lite konstig?” Lite överraskad över frågan hasplade jag fram – ”Jo, så är det förmodligen”.

Men jag tycker att det jag skriver om många gånger är viktigt, speciellt när det handlar om att välja att må bra. Därför väljer jag att inte fokusera på de läsare som inte gillar det jag skriver utan väljer istället att fokusera på de läsare som uppskattar det. Jag fick f ö en annan fråga efter min senaste krönika som löd så här:

”Johnny, Hur rimmar detta med ditt synsätt att man själv har inflytande över hur man mår?” Läsaren bifogade nämligen en artikel från Metro den 21 maj med rubriken – ”Kollegorna skapar vårt välmående”.

Om man i studier kommer fram till att människor blir lyckligare när man har trevliga arbetskamrater än otrevliga är detta kanske ingen överraskning. Speciellt eftersom de flesta människor, som inte har gjort sin sinnesanalys på djupet, utgår ifrån att vårt humör styrs av exogena variabler. Utgår man från den premissen, eller hyposesen, så kan man inte komma till någon annan slutsats.

Men om du har en annan utgångspunkt, vänder på orsak och verkan, och gör sin analys ordentligt, kan man inte komma till någon annan slutsats att beslutanderätten till hur jag ska tänka är upp till mig. Och om det är jag som väljer hur jag ska tänka är det också jag som väljer hur jag ska respondera på det som sker runt omkring mig. Jag säger inte att det är lätt men å andra sidan är det inte lätt att bli en pilot, kvantumforskare, teknisk analytiker, VD eller läkare heller. Men med träning och rätt inställning kommer man att lyckas.

Utifrån mitt sätt att se på världen är det extremt viktigt att hålla rent, och då avser jag inte städningen hemma i huset eller i poolen (som jag gjorde rent igår) utan att hålla sinnet rent från negativa tankar, vilket är minst lika viktigt. Låt helt enkelt inte negativa tankar manifestera sig i sinnet. Tillåt inte tvivel, rädslor, oro, nervositet, kritik, dömande, fördömande, svartsjuka, irritation, otrevlighet, ilska, hat osv bosätta sig i ditt sinne. Släpp inte in dem i ditt hem.

Om du håller den typen av osanna tankar borta från ditt sinne då kommer optimism och framgång att manifestera sig naturligt. Det blir nämligen otroligt mycket svårare att attrahera glädje och framgång i livet med negativa tankar. En negativ person kommer att attrahera negativa saker som t ex sjukdomar, disharmoni och problem. En radio kan enbart producera musik om vi rattar in rätt frekvens. Det är precis samma sak med ditt sinne. Är sinnet inställt på det negativa kommer det att uppfatta, och dra till sig, det negativa. Är det inställt på det positiva kommer det att registrera, och dra till sig, det positiva. Har du t ex märkt hur en positiv person ofta blir medelpunkten i olika sällskap, ofta blir hörd och uppnår saker som andra inte ens kan tänka sig?

Varför vara negativ? Det är bara en attityd i sinnet, och kan förändras helt enkelt genom att förändra dina tankar. Det är dessutom fan så mycket roligare, skönare mer fridfullt att vara optimist. Förstå vikten av att alltid tänka positivt, prata positivt och agera positivt så kommer du att förändra ditt liv.

Johnny Torssell

PS Johnny har skrivit en ny bok som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Läs mer om boken och beställ på Chartproffs.se DS.