December anatomi

Publicerad: 2014-12-02

Häromdagen visade vi att december i genomsnitt är en stark börsmånad. AFGX har de senaste 64 åren i genomsnitt avkastat 1,40 % och andelen vinstaffärer är 63 %. Idag tänkte vi gräva lite djupare i decembers anatomi eftersom den uppvisar ett mycket tydligt mönster.

Vi granskar avkastningsutvecklingen dag för dag i december de senaste 27 åren. Fram till den 7:e handelsdagen, den 9:e december i år, är utvecklingen stark, i genomsnitt 1,78 %. Därefter följer en tydlig rekyl och den 13:e handelsdagen är avkastningen från början av månaden utradderad. Den 13:e handelsdagen är den 17:e december i år. Därefter får vi i genomsnitt ett starkt julrally som avslutar månaden i topp med en genomsnittlig avkastning på 2,30 %.

Den viktiga poängen är att baserat på decembers historiska anatomi har vi en tydlig rekyl att vänta efter en stark inledning på månaden. Botten på den rekylen ger ett riktigt bra köpläge in i årsskiftet. Kommer scenariot att spela ut på samma sätt i år? Det kan vi aldrig veta, men vi skulle inte bli förvånade.

 

Texten är skriven för IG:s räkning och publicerad i en Global Alert.