Gör som börsen – fokusera på det positiva

Publicerad: 2013-02-04

Just nu befinner vi oss i en marknadsfas där börsens aktörer helt negligerar det negativa och bara har fokus på det positiva.

Så här är det ofta på börsen – i upptrendsfaser väljer vi att fokusera på det positiva och negligerar det negativa och omvänt vid nedtrendsfaser. I psykologin brukar man tala om att ”det man fokuserar på expanderar”. Jag tänkte att jag skulle avsluta veckan med att ta ut svängarna ordentligt och fundera lite på hur det skulle vara om vi i privatlivet har samma fokus som börsen i en upptrendsfas. Så låt oss utan ytterligare omsvep kasta oss ut i detta lilla mentala experiment.

Är du en sådan person som är tacksam för din hälsa när den är bra? Eller lägger du bara märke till din hälsa när kroppen blir sjuk eller när det uppstår smärta i den? Är du tacksam för ditt arbete varje dag, eller värdesätter du bara ditt arbete i tider när nedskärningar är det stora samtalsämnet? Är du tacksam för alla pengar du har? Eller har du bara fokus på de pengar du inte har men önskar att du hade. Är du tacksam för din lön varje månad eller tar du den för givet? Uttrycker du tacksamhet för dina nära och kära eller arbetskamrater när allting går bra, eller talar du bara med andra om dina nära och kära och/eller arbetskamrater när det uppstår problem? Är du tacksam för din bil när den fungerar bra eller tänker du bara på din bil när den är trasig. Är du tacksam för att vara vid liv varje dag? Eller tar du livet för givet? Gör inte det.

När vi tar saker och ting för givna resulterar detta ofta i att man har fokus på det negativa, dvs vi blir irriterade, ledsna eller arga när det inte går som du vill eller får det du vill ha. Men när saker och ting fungerar som det skall – ger du då det lika mycket fokus som vid det omvända? Jag vill hävda att vågskålen för de flesta av oss alltid väger är tyngre på den negativa sidan än den positiva. Forskningen har också lärt oss att vår hjärna har en inbyggd negativ bias (Baumeister 2001; Rozin and Royzman 2001). Orsaken, enligt forskarna, är att det var större uppsida för våra förfäder (dvs större chans att överleva) genom att vara negativ (försiktig) än att vara positiv. Denna negativa bias kan vi se på många olika sätt t ex:

•Vår hjärna reagerar mer på en negativ stimulus än på en lika intensiv positiv stimulus (Baumeister 2000).
•Både djur och människor lär sig vanligtvis snabbare av smärta än av positiva/njutningsfulla upplevelser (Rozin and Royzman 2001) – ”bränt barn skyr elden”.
•Smärtfulla händelser är vanligtvis mer minnesvärda än mer positiva händelser (Baumeister 2001).
•De flesta människor arbetar hårdare för att undvika att förlora något än vad de gör för att vinna samma sak (Rozin and Royzman 2001).
•I ett förhållande, t ex mellan två makar, behövs det vanligtvis 5 positiva handlingar för att uppväga en negativ  handling (Gottman 1995).

Vår hjärna är som en magnet för det negativa och som teflon för det positiva. Måste det vara så här? Nej, absolut inte! Hjärnan är fantastiskt anpassningsbar. Forskningen har nämligen visat att om hjärnan förändras så kommer sinnet att förändras. Men det är också som så att om du förändrar sinnet (dvs hur du väljer att tänka) så kommer hjärnan att förändras, dvs hjärnan kommer att anpassa sig (bygga nya strukturer) efter det som sker i sinnet. Om du ofta väljer att fokusera ditt sinne mot oro, självkritik och ilska så kommer din hjärna att skapa strukturer för att underlätta detta beteende. Om du istället väljer att agera tvärt om och oftare fokuserar på variabler som att ”jag mår bra” och se det positiva i situationer och mot sig själv så kommer hjärnan att forma sig mot detta, vilket gör att du på ett naturligt sätt kan känna självförtroende, glädje och harmoni. Rick Hanson (Phd) skriver i boken ”Just one thing” att…

• ”…You can´t stop your brain from changing. The only qestion is: Are you getting the changes you want”?”

Det finns en uppsjö med övningar för att förändra hjärnan/sinnet eller sinnet/hjärnan och en av dessa är att vara tacksam för det du har. Det finns alltid något att vara tacksam för och om du gör denna övning bara under en dag kommer du att märka en enorm skillnad i ditt sätt att handskas med livet. Testa och se om du kan klara dig igenom en hel dag utan att säga/tänka något negativt. Om du märker att du gör det så skall du omedelbart parera detta med att säga/tänka något du är tacksam för.

Man behöver inte vara buddist för att uppskatta skönheten i dessa avslutande visdomsord:

”Låt oss stiga upp och vara tacksamma, för även om vi inte har lärt oss så mycket i dag har vi åtminstone lärt oss lite grand, och även om vi inte har lärt oss lite grand, har vi åtminstone inte blivit sjuka, och om vi har blivit sjuka har vi åtminstone inte dött, så låt oss vara tacksamma” / Siddharta Gautama

Johnny Torssell för randomwalk.se