Vardagsmeditation

Publicerad: 2014-11-10

På DI.SE läste jag här om dagen en artikel som Malin Eirefelt hade skrivit om vardagsmeditationen som kommer att få dina anställda att lyfta. Så här skriver hon bland annat:

Redan 2012 införde sökjätten Google kursen “Search Inside Yourself” för sina anställda. Det handlar alltså om meditation på arbetstid. Andra storföretag som hakat på trenden är it-bolaget Apple, sportklädestillverkaren Nike, söktjänsten Yahoo, Deutche Bank och kabeltv-bolaget HBO, enligt utbildningssidan onlinemba.com. 2012 stötte även Di:s krönikör Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, på fenomenet. I sin krönika beskriver hon hur hon blev frälst på världens största ekonomkonferens i Boston. En neurolog berättade där att man kunde se förändringar i hjärnan redan efter några månaders regelbunden praktik. Endokrinologen visade hur meditation saktar ner åldringsprocessen. Psykiatrikern talade om hur meditation minskar ångest och stress och psykologen berättade om hur mediterande människor blir mindre självcentrerade. Organisationsforskarna visade hur meditation förbättrar beslutsfattande och effektivitet. Och så vidare.

Jag kan skriva under på detta. Jag har mediterat till och från under de senaste 30 år och under de senaste 20 åren har jag gjort det synnerligen regelbundet.

I väst har vi under många decennier haft filosofin att lycka, välmående, eller bara en angenäm känsla, är en konsekvens av exogena faktorer, dvs lyckan kommer utifrån. Några exempel får illustrera:

•       Om jag bara träffar en person att bli kär i så kommer jag att bli lycklig.

•       Om jag får det jobbet jag vill ha, så kommer jag att bli lycklig.

•       Om jag tjänar en hel bunt med pengar, så kommer jag att bli lycklig.

•       Om jag bara hade råd att köpa en finare och större lägenhet, villa eller herrgård, så skulle jag bli lycklig.

•       Om jag fick göra en resa utomlands, så skulle jag bli lycklig.

Kort sagt, välmående skapas exogent! Fel! Vi kan ha hur mycket pengar som helst, vi kan äga ett dussin olika bilar, 10 hus på olika ställen i världen och resa 200 dagar om året och vi kan trots det må mentalt dåligt. Trots att vi i decennium efter decennium stegvis har fått det, materiellt sett, allt bättre ökar den mentala ohälsan – det är depressioner, utbrändhet, ätstörningar, extrema nivåer av svartsjuka, negativ stress, en pessimistisk livssyn, sömnproblem osv osv. Vi vet genom studier att oro ger förhöjda värden av stresshormoner vilket leder till att immunförsvaret försämras, vilket i sin tur leder inte bara till mentala ohälsotillstånd utan också rent fysiska ohälsotillstånd.

Välmående kommer alltså från vårt inre och mental hälsa är något man kan träna upp och det är bland annat därför man/jag mediterar. Det var en vis man som sade: ”The human problem is not hunger and thirst; it´s misconceptions and mental pollution”. Varje vardag mediterar jag en timme innan jag går till jobbet sedan ytterligare en halvtimme på kvällen när jag har kommit hem. Varför gör jag det? Jo, naturligtvis för att jag vill må bra varje dag, varje timme och varje minut av dagen. Det finns dessutom en positiv sidoeffekt av meditation, eller mental vila, som gäller vår kropp och det är t ex:

•       Hjärtfrekvensen går ned

•       Blodtrycket normaliseras

•       Syreförbrukningen minskar

•       Kroppen avger mindre koldioxid

•       Andningen blir lugnare

•       Hjärtat pumpar mindre blod

•       Kroppen producerar mer könshormon

•       Din hypofys utsöndrar mer tillväxthormon som motverkar åldrandet

•       Ditt immunförsvar förstärks

•       Detta saktar ned åldringsprocessen

Förutom de positiva kroppsliga fördelarna så går jag till jobbet varje dag och mår bra, eller t o m oförskämt bra, 220 dagar om året. Det är upp till dig om du också vill göra det.

 

Johnny Torssell