Sju veckor i rad med stigande kurser

Publicerad: 2015-02-27

Om OMXS30 idag stänger över 1664 (vilket ser ut att bli fallet om inte vi får en betydande rekyl inom kort) innebär det sju veckor i rad med stigande kurser och en uppgång på mer än 15 %. Vad har det inneburit historiskt? Fram med papper & penna.

En strategi som går lång OMXS30 (1679) efter en uppgång på >15 % under sju veckor med en exit på en månads sikt har varit i spel 26 gånger sedan 1987. Andelen vinstaffärer har varit 58 % och den genomsnittliga avkastningen har varit 1,29 %. En strategi som går lång OMXS30 efter 7 veckor i rad med stigande kurser har under samma period med samma exit i genomsnitt avkastat 2,14 % och andelen vinstaffärer har varit 72 %.

Sammantaget ger oss det historiska beteendemönstret inga belägg för att OMXS30 är nära en topp. Men eftersom vi har med framtid att göra kan vi aldrig vara säkra på vad som ska hända och när toppen infinner sig. Kontentan blir att en topp inte går att prognosticera och att traders ska låta marknaden visa vägen. En indikation på att upptrenden ska ifrågasättas kan vara en rejäl nedgångsdag med hög omsättning.

 

Texten är skriven för IG:s räkning och publicerad i en Global Alert.