Oärlig

Publicerad: 2015-08-24

Man brukar ju säga att folk föredrar en enkel lögn framför en komplicerad sanning. I dag tänkte jag avslöja varför jag inte är en ärlig person. 

För många år sedan var jag över i USA och besökte en skicklig trader i Texas vid namn Bill Williams. Jag fick sitta och handla med honom i fyra dagar och lärde mig jättemycket av hans sätt att tänka. Det var däremot en sak som han sade som kanske inte hade så mycket att göra med trading, men som ändå fastnade i mitt sinne. Han påstod med bestämdhet att 90 procent av allt som vi hör (både på och utanför de finansiella marknaderna) är en lögn. Bill, som är författare till tre böcker, hade en bakgrund som psykolog och hans ord vägde tungt i mina öron när han sade att;

”You modify your communications according to your expectations of the recivers. The same is true with the market. Ninety percent of what you hear and/or read about the market is not true, in the sense that it does not accurately describe the underlying behavior of the market”.

Jag tyckte emellertid att detta lät konstigt och granskade som en konsekvens av detta mig själv för att bevisa att han hade fel – ”Jag är fan ingen lögnare!”, tänkte jag.

Men, i ärlighetens namn, vad är ärlighet? Och hur definierar vi ärlighet? Jag läste i en bok följande beskrivning av ärlighet som jag tyckte var en bra beskrivning:

”Ordet [ärlighet] betyder egentligen att vara konsekvent. Det finns ingenting du säger som motsäger det du tänker eller gör; ingen tanke motsätter sig någon annan tanke; ingen handling strider mot ditt ord, och inget ord saknar överensstämmelse med något annat ord. Sådana är de sant ärliga. De är inte i konflikt med sig själva på någon nivå”.

Med den definitionen av ärlighet är det nog bara att erkänna – jag är inte en ärlig person (än).