Vi ser det vi vill se

Publicerad: 2014-11-28

Här om veckan pratade jag politik med några vänner som hade röstat på den nu sittande regeringen och vi var helt enkelt inte överens. Det spelade ingen som helst roll vilka argument jag än använde – jag lyckades inte övertyga dem. Mina tankar blev tyvärr ganska dömande och gick i stil med – ”vilket inskränkt tänkande. Att man inte kan ändra sig när man blir överbevisad”. Men när jag nästa dag satt och mediterade kom jag dock på att jag själv, tyvärr, inte är ett dugg bättre.

När jag funderade över detta så kom jag fram till att människor bara kan acceptera det som de är redo att acceptera. Inget bevis kommer att övertyga oss om sanningen i det vi inte vill ha. Skulle jag t ex bli överbevisad i att Jonas Sjöstedts åsikter om t ex RUT är ekonomiskt och etiskt riktiga måste jag nog tyvärr erkänna att jag trots detta inte skulle byta åsikt. Pinsamt? Absolut, men jag tror faktiskt, generande nog, att det ändå skulle vara så.

Det finns emellertid en förklaring till att det är på detta sätt. Det är ju så här att vi aldrig ser vår medmänniska som han/hon verkligen är, för det ligger nämligen långt bortom varseblivningen. Det jag ser i honom är bara det som jag önskar att se, eftersom det står för det jag vill ska vara sanningen. Och det är endast på detta jag reagerar. Jag väljer helt enkelt att se det jag vill se eller att tro det jag vill tro.

Det är bara att konstatera – jag är inte en större människa än så här.

Johnny Torssell