Babbel, en graf & en länk

Publicerad: 2014-01-10

Jag vill inte stämma in i kören av baissare som menar att börsen måste gå mot en krasch. Anledningarna är två. Dels är det svårt eller kanske t o m omöjligt att pricka en topp när den händer. Den andra anledningen är att det är mentalt svårt att ta positioner för uppgång om man hela tiden ska fundera på var börsen toppar. Det är bättre att köra på och ta stryk i slutet av uppgången. Johan menar att man mentalt kan räkna bort en del av vinsterna och bokför dem som framtida förluster i samband med att börsen toppar. På så sätt får man rätt mental inställning och vågar hänga på trenden.

Nu till poängen. I bilden nedan ser vi hur utvecklingen för S&P500 sedan 2003 och amerikanska Feds köp av statspapper (blålinje i grafen). Set ser onekligen ut att finnas ett samband. När Fed tillför likviditet skapar det billiga pengar som spiller över på börsen (för att uttrycka det riktigt enkelt). I dagarna har Fed signalerat att de ska minska sina köp av Treasuries. Observera, minska, inte sluta. Frågan är då vilken effekt det kan få på världens börser.

Detta inlägg ger ingen vägledning utan är bara babbel, en graf och en länk för de som är intresserade. Länken kommer här:

http://www.newyorkfed.org/markets/tot_operation_schedule.html

På denna sida visar Fed vad de har för avsikt att göra för köp och hur mycket. Det intressanta är att de aviserar detta långt i förväg. Det är positivt för den som vill ta fasta på ett eventuellt samband.

 

Peter Nilsson

 

FED vs SP500