Ekonomi = backspegel

Publicerad: 2016-02-12

I januari 2015 presenterade jag ett investeringstema som visade att flera europeiska börser noterades i konsolideringar och mitt scenario var att detta skulle leda till en kraftig trendrörelse. Så här skrev jag i en analys den 8:e januari 2015:

•”Granskar vi diagram 4 till 6 (ej med i dagens analys), som visar utvecklingen för den franska, engelska och spanska börsen, ser vi precis samma utveckling, dvs en konsolidering. Dessa konsolideringar kommer, med intill visshet gränsande sannolikhet,  att leda till en kraftig trendrörelse”.

Vidare skrev jag i samma analys att…

•”…Ett utbrott (i pluralitet) på uppsidan skulle vara en signal på att Fas2, dvs upptrendsfasen, fortfarande råder, vilket i sin tur skulle vara en signal på att ekonomin går åt rätt håll”.

Vi fick som väntat dessa starka trendrörelser där t ex Tyskland, eller snarare DAX-index, steg med ca 20 procent efter den köpsignalen och Euronext100 med ca 18 procent. Efter den rörelsen kunde vi läsa, som ett brev på posten, följande rubrik i Dagens Industri den 6 mars – ”ECB höjer sina tillväxtprognoser rejält och på måndag inleds stödköpen av statspapper”.

I en analys den 10 mars skrev jag att – ”Vi har alltså fått det scenario som jag räknade med både vad avser börsutvecklingen och de efterföljande ekonomiska nyheterna. Om börsen skulle vända ned kraftigt från nuvarande nivåer kommer det att leda till nedreviderade ekonomiska prognoser. Och vad är då förutsättningarna för detta? Kanske du undrar. Ja, granskar vi diagram 3 (OBS ej med i dagens analys) ser vi den explosiva uppgång som  Eurostoxx50 gjorde efter utbrottet ur konsolideringen. Och efter en så här kraftig uppgång är index naturligtvis sårbart för en rekyl, speciellt då index noteras i närheten av motstånd”.

Nu 10 månader senare, och en nedgång med 30 procent, börjar det komma varningssignaler, precis som vi räknade med, där Draghi nu varnar för nedåtrisker.

 

EKONOMI = BACKSPEGEL

Som jag har skrivit hundratals gånger under de senaste åren är ekonomin för det mesta en laggande konsekvens av våra tidigare handlingar. På mikronivå kommer först tanken, följt av handlingen och därefter konsekvenserna av den handlingen. På makronivå styr den sociala psykologin våra handlingar och i ett senare skede ser vi konsekvenserna av dessa handlingar. Ett av

de snabbaste sätten att mäta den sociala psykologin är via börsen och riktningen för den långa börstrenden kommer i många fall att vara en ledande indikator för ekonomin. Att titta på ekonomin för att prognostisera börsen är att analysera det som laggar för att prognostisera det som leder, vilket är som  att separera orsaken från verkan.

Låt mig få avsluta med en liten illustrativ historia om korvgubben som en kollega hittade på nätet:

 

KORVGUBBEN & PSYKOLOGI

Det var en gång en man som sålde korv – varmkorv. Precis intill vägen hade han ett litet, men trevligt korvstånd. Där sålde han korvar i alla modeller och smaker: grillade, kokta, bamsingar, kabanosser, bratwurstar och en och annan stockholmare. Mannen älskade sitt jobb, och kunderna älskade honom.

För att få extra fart på korvaffärerna spikade han upp några reklamskyltar och satte in en säljande annons i ortstidningen. Köerna växte sig allt längre. Korvgubbens korv var godast i stan. (Det intygades dessutom i annonsen.) I takt med att försäljningen ökade beställde gubben fler korvar från korvfabriken och mer korvbröd från bagaren. Han byggde även ut korvståndet, så att kunderna kunde äta sina korvar utan att frysa. En dag kom korvgubbens son hem. Sonen läste ekonomi på universitetet och hade koll. Gubben sken av lycka när han berättade om sina affärer. Men sonen tittade bara på sin pappa och utbrast häpet: ”Har du inte hört att vi är på väg in i en kraftig lågkonjunktur? Nu gäller det att vara försiktig. Snart blir det kris! Min son studerar på universitet, tänkte korvgubben. Han vet vad han pratar om. Så dagen efter drog han ner på beställningarna till korvfabriken och bagaren. Han tog även ner skyltarna och avbeställde nästa annons. Och sonen hade rätt. Köerna försvann snabbt. Nu var det lågkonjunktur. Jätte-låg-konjunktur. Vilken tur att grabben varnade mig, tänkte korvgubben. Annars kunde det gått riktigt illa.

 

Johnny Torssell

PS Johnny har skapat en ny föreläsningsserie som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Se promovideon och beställ här DS.