Råd för frid

Publicerad: 2014-11-03

I helgen var jag och min kära fru och handlade på ICA Maxi i Sollentuna. Jag blev delegerad till att ratta kundvagnen medan min fru styrde över vad den skulle fyllas med. Vid ett tillfälle, när min fru hade gjort en ny avstickare från kundvagnen, stod jag och studerade människorna omkring mig. Då kom det förbi en ung tjej som pratade i telefon och sade något i stil med: ”Jag blir så djävla förtörnad (en något förskönad omskrivning vad hon egentligen sade)  – vet du vad hon sade till mig? Jo, att min nya jacka, du vet den där svarta, satt, typ, för tajt. Kan du fatta att man blir typ fett förbannad, typ?”.

När tjejen fortsatte bort mot mejeriavdelningen stod jag kvar och väntade på min fru som nu höll på att plocka bland grönsakerna. Jag kontemplerade över vad jag precis hade hört och konstaterade lite sorgmodigt över hur lite det behövs för att störa vår inre frid.

”När vi gör motstånd mot nuet, uppstår stress i sinnet”.

Om du kräver att verkligheten ska vara annorlunda än vad den är (t ex att din kompis måste gilla din jacka) så kommer du att finna många anledningar till att vara upprörd. Det är precis det som vi människor så ofta gör, och det är därför vi lider brist på frid och harmoni.

Jag hör ofta människor säga – ”Men varför skulle jag sluta bry mig – det är som att ge upp?”. Jo, bara för att jag accepterar ett faktum behöver det inte betyda att jag gillar det. Det betyder egentligen bara att jag inte kämpar mot det som jag inte kan göra något åt. För jag kan t ex inte göra något åt vad människor tycker om mina kläder eller vad det nu kan vara.

INTROSPEKTION

För att lära känna dig själv, och därmed kunna utvecklas som människa, så måste du utveckla en viss form av introspektion, dvs inåtblickande eller själviakttagelse. Vi måste lära oss att studera våra egna tankar. Tankar kan göra skada – men bara om vi tror på dem. Det är inte tanken i sig som gör skada utan som Byron Katie utrycker det är det – ”… vår övertygelse om att den [tanken] beskiver sanningen. I förvissning om att tanken beskriver verkligheten klamrar vi oss fast vid den utan att ifrågasätta dess sanningshalt. Detta kan färga vår inställning till omvärlden i åratal”. Naturligtvis är det inte min sak att säga hur du eller någon annan ska bete sig, men ställ dig frågan hur du mår när du gör motstånd mot händelser du inte kan göra något åt.

RÅD FÖR FRID

Vid varje tillfälle när du känner dig upprörd så ska du ställa dig en fråga – ”Kan jag göra något år detta problem?”. Om svaret är ”JA det kan jag” så gör det. Om svaret är ”nej?” – så släpp det. Varför bli irriterad över det du inte kan göra något åt? Det är som att bli upprörd över att det blir vinter varje år.

Eller ett annat argument jag ibland får höra är – ”Är det inte bra att vara upprörd ibland? Då uppskattar jag de tillfällen när jag mår bra sååå mycket bättre”. Jag förstår argumentet men jag håller inte med. Frid, harmoni, kärlek och glädje är vårt naturliga tillstånd innan vi adderar dömande tankar och känslor till sinnet. Dessa tankar är som en regnig dag eller ibland (när vi är riktigt arga) en storm i sinnet, men bakom de mörka molnen skiner alltid solen. Så är det med sinnet också, bakom tankarna döljer sig harmonin.

Det som är så otroligt positivt är att en stor del av vår livskvalitet består av variabler som vi sannerligen kan påverka, men det är upp till dig.

 

Johnny Torssell