Förlåtelse

Publicerad: 2016-01-22

Jag har en kompis som har blivit sviken av en nära vän och det fick mig att fundera lite kring varför det är så svårt att förlåta och så lätt att döma. Vad gör man när man har blivit besviken på någon vi litar på eller när vi får motgångar i livet? Jo, vi har två val:

-Att bli förbannade och/eller hämnas på något sätt genom att tänka elaka/hatiska tankar, eller att vi tänker ut någon annan mer påtaglig hämndhandling, t ex genom att prata illa om personen. Konsekvensen av detta val är ett mörkt och olyckligt sinne. Att döma en händelse eller person är ett garanterat sätt att fördunkla sinnet och effektivt dölja frid och harmoni.

-Ett betydligt klokare val är att förlåta. Att förlåta på riktigt gör att allt det ”mörka” som uppstod i sinnet på ett mirakulöst sätt försvinner. Att förlåta är ett av de mest effektiva sätten att öppna upp sinnet för lycka, frid och harmoni.

Under livets gång kommer vi alla att vidkännas sådant vi helst vill undvika; skilsmässa, svek från vänner, dödsfall, någon som överger oss eller förluster på olika sätt. Vi kan då välja att se på det inträffade som en tragedi eller som en obetydlighet – det finns inga objektiva sätt att se på det. Om du t ex råkar trampa på en glasbit och får en sår i foten ska det då räknas som en katastrof eller som en bagatell? Ett barn kanske börjar skrika eller gråta i flera dagar över det inträffade medan en vuxen ung man kanske ser på det hela som en småsak. Huruvida vi vill spela rollen av det lilla barnet eller den starka ynglingen bestämmer vi helt och hållet själva.

Hur vi väljer att se på saker som inträffar i livet gör en enorm skillnad för ditt välmående. Jag skulle vilja återge en liten berättelse som jag ofta tänker på när något går emot mig som handlar om den kloka kinesiska bonden som hade en son och en häst. En dag hade bondens häst försvunnit och hans bygrannar kom och beklagade hans förlust. Han svarade; ”visst har vår häst försvunnit men jag vet inte om det är dåligt eller bra”. Det visade sig senare att hästen hade blivit ledare för vildhästar och kom tillbaka med fler hästar. Grannarna kom nu för att gratulera honom och han svarade; ”visst har vi nu fler hästar men jag vet inte om det är bra eller dåligt”. Hans son fick rida in de nya hästarna och en dag var olyckan framme då sonen ramlade ned från en av de nya vildhästarna och bröt ett ben. Grannarna kom och beklagade vad som hänt och han svarade; ”visst han har brutit ett ben men jag vet inte om det är dåligt eller bra”. Några dagar efter detta kom landets krigsvärvare för att värva alla unga män till ett krig som ska startas och sonen behövde inte följa med”. Sensmoralen ? Jo, om vi inte är allvetande och kan se in i framtiden, och det kommer vi garanterat aldrig att uppnå, så kan vi alltså inte avgöra om en förändring är god eller ond, bra eller dålig, positiv eller negativ. Varför då inte bara förlåta eller ha överseenden med det som sker och gå vidare med sinnet i jämnvikt, precis som den kinesiska bonden?

Men, frågar du kanske, hur ska vi då uppnå detta? Det är ju lätt att prata om det men svårt att göra, kanske du säger. Och jag håller med, det är svårt. Till och med riktigt svårt. Men du ska få ett tips – tydliga mål skapar mer tydliga resultat. Om vi t ex ska starta ett nytt företag eller sjösätta en ny affärsidé så måste vi börja med att göra en affärsplan, vi kan naturligtvis inte starta upp ett företag utan ett tydligt mål. Detta kan tyckas självklart. Om detta är en sanning när vi gör affärer så är det även en sanning när det gäller vårt mentala liv. Det finns ett uttryck som går i stil med – ”Clear goals bring clear results; fuzzy goals bring fuzzy results”. För att uppnå någonting, oavsett om det är i affärer eller vårt välmående, så är det av yttersta vikt att veta vart vi ska eller vad vi vill uppnå. Om vi t ex har ett mål att bli mer förlåtande och mindre dömande för att bli mer harmoniska så är det alltså viktigt att sätta ett tydligt mål – då kommer du att få ett tydligt resultat. Målet är allt.

”When you are trying to decide whether someone deserves your forgivness, you are asking the wrong question.

Ask instead whether you deserve to become someone who consistently forgives”

D. Patrik Miller

 

Johnny Torssell

PS Johnny har skapat en ny föreläsningsserie som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Se promovideon och beställ här DS.