Ditt eget val

Publicerad: 2015-11-13

Häromdagen träffade jag en kollega som precis hade kommit från tandläkaren. Hon berättade att hon tycker det på något sätt är skönt att gå till tandläkaren – ”Det känns som om tänderna får massage”.

Sedan kom ytterligare en kollega och när hon fick höra om att vi diskuterade tandläkarbesök så utbrast hon ”Åh jag är livrädd för tandläkaren. Jag är så hispig att bedövningen inte biter”. Vad är sanningen? Är det skönt eller läskigt att gå till tandläkaren? Sanningen är naturligtvis subjektiv – orsaken till hur vi ser på värden (vår perception) är en verkan och styrs av vår projektion, dvs orsaken är alltid våra tankar och verkan är vår upplevelse. Låt mig berätta en historia tagen ur en kinesisk visdomsbok (”Kinesisk visdom från hjärtat”) som illustrerar detta på ett upplysande sätt.

Su Shi var en man som under sin ringa livstid utfört många bedrifter tack vare sina många färdigheter. Han var vän med en uppburen buddhistmunk vid namn Foyin, och de två vännerna brukade meditera tillsammans. Foyin var en ärlig, enkel människa och Su Shi bukade ofta retas med honom. Su Shi var ofta stolt över sina små triumfer i livet och när han kom hem berättade han gärna om dem för sin syster Su Xiaomei.

När de båda vännerna vid ett tillfälle satt och mediterade tillsammans frågade Su Shi: ”Hur tycker du att jag ser ut nu när jag mediterar?”. Foyin svarade: ”Du liknar en buddhastaty”. Su Shi blev glad och skrattade högst och svarade: ”Vet du hur du ser ut? Jo, som en komocka”. Sa han och skrattade högt. Foyin valde att inte svara på detta utan fortsatte att meditera.

När Su Shi kom hem på kvällen så berättade han om händelsen för sin syster. Su Xiaomei svarade: ”Hur kan du meditera som begriper så lite. Vet du vad som är allra viktigast för människor som mediterar? Det är att skåda in i sinnet och studera människans natur. Det som finns i ditt sinne finns i din blick. Foyin sa att du liknade en buddha därför att han har ett buddhasinne. Du sa att Foyin såg ut som en komocka, så tänk vad ditt sinne måste vara fyllt av”.

Historien om Su Shi och Foyin är en historia om oss alla. Vissa av oss ser på ett tandläkarbesök med rosafärgade glasögon medan andra väljer en mörkare toning. Budskapet i denna lilla essä är att vårt sätt att se på livet, och de upplevelser som möter oss, till syvende och sist är ett val.

 

Johnny Torssell

PS Johnny har skapat en ny föreläsningsserie som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Se promovideon och beställ här DS.