Allt går i cykler

Publicerad: 2015-09-10

Prissättning på börsen speglar samhället i stort. Moden kommer och moden går. Trender kan vara en kort tid, eller en längre period. Nationalekonomen J.M Keynes beskrev redan på 30-talet börsen som en skönhetstävling där syftet för placeraren snarast är att finna de aktier som andra placerare uppfattar som köpvärda, istället för att själv bilda sig en uppfattning om vilka aktier som är köpvärda, i syfte att tjäna kortsiktig avkastning på snabba uppvärderingar.

Att börsen fungerar som samhället i övrigt är inte oväntat. Prissättningen av finansiella tillgångar styrs av aktörerna, de som är beredda att köpa och sälja för att fastställa ett pris. Aktörerna är du, jag, vi och alla andra – d v s samma personer som utgör samhället i stort. Kanske är det så att en viss demografi är överrepresenterade i börssammanhang, t ex är det sannolikt inte många skolbarn som agerar på börsen – men även den genomsnittlige mannen i 35-års åldern låter sig påverkas av moden och trender.  Att förstå hur prissättningen på börsen fungerar, eller snarast inte fungerar, är A och O för en spekulerare. Den som förlitar sig till akademiskt tillrättalagda, linjära modeller som t ex CAPM och APT, kommer inte att ha den edge som krävs för att lyckas. Snarare gäller det att vara medveten om sin omgivning och hur andra aktörer tänker. Spekulerarens mantra är att – observera, agera och anpassa. Observera vad som händer – i vilken marknadsregim befinner vi oss, i en Fas2 eller Fas4? Vilka sektorer är heta? Vad fokuserar aktörerna på? Agera på det som händer – häng med i modet, använd strategier som är lämpade för rådande klimat och marknadsregim. Anpassa dig efter hand – utvärdera situationen och de strategier som tillämpas.

ALLT GÅR I CYKLER TILL OCH MED TA
Användningen av framför allt teknisk analys går i vågor och kan du gissa när denna analysform är som mest populär? Är det när börsen befinner sig i upptrend eller i nedtrend? Den är som mest populär vid kraftiga nedgångar. Varför är det så? Jo, i perioder när vi har kraftiga nedgångar på börsen fungerar inte den fundamentala analysen. Det spelar ingen roll hur billig aktien/börsen är, den kan alltid bli billigare, och när man har problem med att förstå vad som händer vänder man sig till psykologin eller den tekniska analysen. Du anar inte hur mycket förfrågningar jag fick om vad jag tror om marknaden när vi befann oss i utförsbacken under 2008. Jag blev intervjuad i Radio (God morgon Världen), jag var på framsidan i tidningen AffärsVärlden och flera konkurrerande storbanker frågade om jag ville komma och prata börspsykologi för de anställda. Och i media började alla möjliga personer att uttala sig om Börspsykologi. Så här kunde det t ex låta när det begav sig år 2008/2009:
“Dessutom måste vi våga agera självständigt och inte följa med i marknadens flockbeteende” / Mats Andersson
”Finansmarknadspsykologi krävs för att stoppa kriser” / Hubert Fromlet.
”Det är psykologi som styr börsen just nu” / Thomas Ersèus.
”Känslor styr börsen” / SydSvenskaDagbladet.
”Vi måste återvinna styrka, mod och tro på framtiden” / Kerstin Hessius.
”Bakom de till synes oförklarliga kursrörelserna finns en del fakta, men vid tolkningen av dem är det psykologi som styr” / Björn Wilke
”Börsen är ju bara psykologi och när tillräckligt många byter fot kommer vändningen” / Johnny Alvarsson.
”Nu är det extrem psykologi som råder igen” /Art Cashin.
”Nu struntar handlarna och investerarna i fundamenta, det är enbart extrem psykologi som gäller” / Bengt Göransson.

Vid nästa stora nedgång kommer det att låta ungefär likadant. Under dessa perioder ifrågasätts de ekonomiska modellerna och det kan man många gånger kanske ha förståelse för då ekonomer som yrkesgrupp i alla tider konsekvent har misslyckats med att prognostisera ekonomiska nedgångar. Självklart finns det undantag från regeln men till och med IMF skriver så här efter att ha studerat ekonomiska prognoser över 63 stora ekonomier…. “The record of failure to predict recessions is virtually unblemished.” I tider av bullmarkets är de ekonomiska modellerna populärast och då är det få som intresserar sig för börspsykologi då man tror att det bara är ekonomi och fundamentala variabler som styr. Man tror alltså att det är börspsykologi som styr vid nedgång och enbart ekonomi när vi noteras i en bullmarket, vilket naturligtvis är fel. Börspsykologi finns naturligtvis i alla marknadslägen.

Tillägg: Ungefär en timme efter det att jag hade skrivit klart denna lilla krönika under förmiddagen i torsdags (igår) blev min son (Alexander) uppringd av en känd mediekanal som ville ha en intervju med mig. Knappast en tillfällighet.

 

Johnny Torssell

PS Johnny har skapat en ny föreläsningsserie som samlar 30 års erfarenhet av aktiehandel och beskriver hans bästa tekniker. Se promovideon och beställ här DS.