Välj det rätta sinnet

Publicerad: 2014-12-22

Hur ska vi utvecklas och bli visare, gladare och mer harmoniska? Är det som jag trodde när jag var ung, att vara tillsammans med så många snygga tjejer som möjligt? Eller när jag blev äldre – att skaffa mig ett överflöd av pengar för att resa, konsumera eller ”impa” med det senaste klädmodet? Eller är lycka att träffa en partner, starta familj och köpa en sommarstuga, inhandla värsta hemabio-paketet eller investera i en pool på tomten?

Svaret är tyvärr inte så enkelt. Det finns bara ett sätt att bli en visare, och därmed en gladare människa, och det är genom självkännedom. Vi måste lära oss att ta fullt ansvar för våra tankar, känslor och handlingar. Vi måste komma till insikt om att det är vi själva som är orsaken till hur vi lever våra liv ända från den initiala tanke vi tänker fram till den handling som tanken leder till. Det är jag som är ansvarig för hur jag upplever den värld jag ser, och det är bara du som ansvarar för hur du upplever världen. Ett litet exempel får belysa. Vi har en jättebra matsal här på Carnegie med kockar som är såååå fantastiskt engagerade i att skapa bra mat –  och jag älskar maten, men det gör inte alla. Utan många av mina kära kollegor knorrar över menyn innan de t o m har smakat på maten. Man tittar på menyn och utgår helt enkelt från att maten är dålig. Till dessa underbara och i övrigt högt uppskattade kollegor vill jag bara säga att det är fullt möjligt att förneka fakta, men det är omöjligt att ändra dem. Om du håller händerna för ögonen kan du inte se ljuset, men du kan inte ändra det faktum att ljuset finns.

Ta alla dessa jobbiga irriterande människor som du träffar som verkar vara en riktig plåga för några av oss (och nu pratar jag naturligtvis inte längre om mina ärade kollegor på Carnegie). Det är nämligen vår syn på dessa människor som är nyckeln till visdom, harmoni och glädje. Alla vet vi hur man bygger muskler, det krävs motstånd för att göra musklerna starkare. Det är samma sak med sinnet – vi behöver dessa ”jobbiga” människor för att växa som individer. De kan lära oss massvis med saker, t ex tålamod och hur vi ska göra sinnet starkare. Dessutom kan vi av dessa människor lära oss vad som är den egentliga orsaken och den verkliga verkan. Och med detta menar jag att dessa människor är inte orsaken till mitt uppretade sinne utan det är alltid mitt sinne som är orsaken. Kort sagt, utan dessa ”lärare” så skulle det vara mycket svårare för oss att ”växa” som människor.

INTROSPEKTION

För att lära känna dig själv, och därmed kunna utvecklas som människa, så måste du alltså utveckla en viss form av introspektion, dvs inåtblickande eller själviakttagelse. Den djupaste visdomen är att lära känna dig själv och det gör du genom att studera våra egna tankar. Tankar kan göra skada – men bara om vi tror på dem. Det är inte tanken i sig som gör skada utan som Byron Katie utrycker det är det – ”… vår övertygelse om att den [tanken] beskiver sanningen. I förvissning om att tanken beskriver verkligheten klamrar vi oss fast vid den utan att ifrågasätta dess sanningshalt. Detta kan färga vår inställning till omvärlden i åratal”. Naturligtvis är det inte min sak att säga hur du eller någon annan ska bete sig, men ställ dig frågan hur du mår när du gör motstånd mot händelser du inte kan göra något åt.

RÅD FÖR FRID

Vid varje tillfälle när du känner dig upprörd så ska du ställa dig en fråga – ”Kan jag göra något år detta problem?”. Om svaret är ”JA, det kan jag” så gör det. Om svaret är ”nej?” – så släpp det. Varför bli irriterad över det du inte kan göra något åt? Det är som att bli upprörd över att det blir måndag varje vecka.

Eller ett annat argument jag ibland får höra är – ”Är det inte bra att vara upprörd ibland? Då uppskattar jag de tillfällen när jag mår bra, sååå mycket bättre”. Jag förstår argumentet men jag håller inte med. Frid, harmoni, kärlek och glädje är vårt naturliga tillstånd innan vi adderar dömande tankar och känslor till sinnet. Dessa tankar är som en regnig dag eller ibland (när vi är riktigt arga) en storm i sinnet – men bakom de mörka molnen skiner alltid solen. Så är det med sinnet också, bakom tankarna döljer sig harmonin.

”Glädje, harmoni och frid är inte en orsak utan en verkan – orsaken är att välja det rätta sinnet”.

 

Johnny Torssell