Sinnesfrid trots träningsverk

Publicerad: 2014-11-17

När jag sitter och skriver denna fredagskrönika så gör jag det med en extrem träningsvärk. Orsaken till denna värk är att jag härom dagen var på gymmet och medverkade i ett pass (bodypump) med ca 20 andra deltagare. Nästa dag beklagade jag mig för en av kollegorna, och förväntade mig ett visst mått av medkänsla. Men istället utbrast han, inte utan ett visst mått av entusiasm, – ”Visst är det skönt med träningsvärk?”.

Nej, jag tycker verkligen inte att det är skönt med träningvärk! Hur kan man tycka att det är skönt med smärta?  Men alltid när träningsvärk kommer på tal brukar människor för det mesta utbrista just detta – ”åhh vad skönt det är med träningsverk”.  Jag brukar undra i mitt stilla sinne om dessa människor också gillar att ha huvudvärk, magont eller må lite extra bra när man råkar bränna sig på ugnsplåten i köket.

Skämt å  sido, det är ju så här att en situation blir negativ först när du gör den negativ, dvs vi måste skilja på situationen och dina tankar om situationen. Vi ser på världen med en färgad lins, det finns nämligen alltid ett annat sätt att se på saken. Om vi anser att en smärta är positivt, för det gör vi ju uppenbart med träningsvärk, så kommer vi att uppfatta till och med smärta som något positivt.

Tänk tillbaka på ett tillfälle när du senast hade ont i magen, en jobbig huvudvärk eller någon annan kroppslig åkomma. Blev du på dåligt humör när detta skedde? De flesta av oss brukar bli på dåligt humör när vår kropp inte beter sig  som vi vill att den ska göra. Men om vi har förstått vad som är den egentliga orsaken, och vad som är korrekta verkan, så kommer vi att finna en högre grad frid och harmoni oavsett hur kroppen mår. Om vi analyserar oss själva när vi lägger orsaken till vårt dåliga humör på huvudvärken så innebär det att smärtan i huvudet är orsaken och verkan är ett dåligt humör. Jag menar, som jag har skrivit tidigare, att man då har kastat om orsak och verkan – makten, eller orsaken, finns nämligen i sinnet. Jag menar att träningsvärkseffekten, dvs ”åhh-det-är-så-skönt-med-träningsvärk-kommentarerna”, är ett bra bevis på detta. Vi gillar uppenbarligen smärta när vi har bestämt oss för att det.

De flesta av oss går omkring med illusionen att sinnesfrid eller, om du så vill, glädje härstammar från exogena event, dvs en faktor som kommer utifrån och går in, och omvänt vid negativa händelser. Så är det alltså inte. Sinnesfrid är en inre angelägenhet som måste börja med dina egna tankar, det är nämligen från din sinnesfrid som en fridfull varseblivning av världen uppstår. Som jag så många gånger tidigare har skrivit så är det inte så att ett bra liv leder till att du är nöjd. Utan det är istället så att om du är nöjd så kommer du att uppfatta att livet är bra, t o m om du har träningsvärk.

Nu ska jag göra som min kollega, dvs njuta av min resterande tid med min alldeles egen träningsvärk.

 

Johnny Torssell