Rädslor, kroppen & börsen

Publicerad: 2013-02-27

Detta är förmodligen en av de viktigaste krönikor jag någonsin har skrivit. Varför? Jo, det kommer att handla om vad som sker i din kropp när rädsla/oro/stress uppstår i sinnet? Men det kommer också att handla om börsen. Så låt oss lämna alla förutfattade meningar bakom oss och kasta oss ut i detta spännande ämne.

Över 99 procent av allt som sker i kroppen sker automatiskt, dvs det sker utan att vi behöver anstränga oss. Denna automatik sköts förenklat uttryckt av det autonoma nervsystemet (AN) som i sin tur består av två delar nämligen det parasympatiska- (PSN) och sympatiska nervsystemet (SN). SN triggas igång när vi upplever rädsla, oro eller stress, och när detta inte råder är det PSN som styr ”fabriken”.

99.9 procent av allt som pågår i kroppen sköts alltså av det AN och här följer några få t ex:

•Du behöver inte tänka på att tillsätta insulin vid sockerintag.

•Du behöver inte tänka på hur levern tar hand om de bekämpningsmedel som finns i t ex grönsakerna du äter.

•Inte heller behöver du fundera på hur immunförsvaret bekämpar de bakterier som kom in i kroppen tillsammans med maten du åt.

•Du behöver inte tänka på hur njurarna gör sig av med överflödigt salt när du har kryddat din mat för mycket.

•Du behöver inte tillsätta lipas för att bryta ned fett.

•Du behöver inte tänka på att tillsätta amylas för att bryta ned protein.

…allt detta sker helt automatisk – du behöver inte tänka på det. Men det finns några tillstånd som kan stänga flera av dessa mekanismer, nämligen rädsla, oro och stress.

Vad händer när det sympatiska nervsystemet tar över?

Stress uppstår när sinnet tror att du är utsatt för något slags fara – fysisk eller känslomässig. Då aktiveras det SN som fungerar som ett brandlarm i kroppen och när vi går in i detta tillstånd händer många saker i kroppen, t ex:

•Blodflödet dirigeras om och går t ex inte till magen för att smälta maten.

•Blodflödet går inte till frontalloberna så att vi kan tänka kreativt.

•Blodflödet går inte till njurarna eller levern.

•Kroppen frisätter adrenalin i blodomloppet för att ge mer energi.

•Blodet går istället till de stora muskelgrupperna så att vi kan springa fortare och blir starkare.

Alltså, det som sker när vi är rädda/oroliga eller stressade är att vi förhindrar kroppen att göra vad den borde göra, dvs att hålla oss friska. Kroppen är nämligen så smart (eller korkad) att den alltid prioriterar vår överlevnad. När en fara uppstår är det inte lika viktigt med t ex matsmältningen, att levern rensar ut gifter från kroppen, att du tänker kreativa tankar eller att den tillsätter rätt mängd insulin. Om du inte överlever de närmaste minuterna spelar nämligen inget av detta någon roll. Det otäcka är att kroppen inte kan avgöra om ”faran” är påhittad eller riktig. Även om syftet med dessa förändringar är att rädda livet på dig kan de, om de pågår under en längre tid, orsaka skador och sjukdomar. Det räcker alltså med att vi mentalt upplever stress för att kroppen skall koppla på ”brandlarmet” och upphöra att göra det vi vill att den skall göra, dvs hålla oss friska.

Stress leder till sjukdomar

Enligt den senaste tidens forskning kan immunförsvaret och kroppens läkningssystem hela alla dina fysiska problem, men stänger du av dessa system menar forskningen att det kommer leda till sjukdomar. Enligt forskning gjord på Stanford Medical University School av Dr. Bruce Lipton (1998) är stress orsaken till minst 95 procent av alla sjukdomar. Bruce Lipton rapporterar att de resterande 5 procenten är genetiskt betingade och att de orsakades av stress hos någon av den sjuka personens förfäder. Till och med de amerikanska myndigheterna och folkhälsoinstitutet, Center for Disease Control (CDC), säger på sin hemsida att 90 procent av alla sjukdomar är relaterade till stress. På så gott som alla välrenommerade sjukhus och universitet i USA instämmer man, t ex Harvard, Yale, Vanderbilt, The Mayo Clinic mfl.

Alltså, all forskning visar att konsekvensen av långvarig rädsla, oro eller stress kommer att leda till sjukdomar. Det är alltså livsviktigt att hitta orsaken till din eventuella stress eftersom stress verkligen har en så förödande effekt på både kropp och sinne. By the way, jag kommer i nästa veckas krönika ge lite tips på hur du kan reducera eller hantera situationer när stress och oro uppstår.

Börsen & rädslor

Men vad har detta med börsen att göra? Frågar du kanske. Jo, börsen och kroppen fungerar ungefär på samma sätt. När rädslor eller oro börjar dominera på börsen kommer detta att få konsekvenser.

•Långsiktigt perspektiv övergår till kortsiktigt.

•Tolkningsföreträde blir negativt.

Flocken agerar irrationellt, flyr till säkrare hamnar osv. När placerarna är rädda och oroliga kommer det att visa sig i fallande börskurser och om detta sker för länge kommer detta att ge ”sjukdomar” i samhället, t ex i ekonomin, den sociala oron kommer att öka, ökad protektionism, fler radikala partier, mer finansiella lagar, mer dyster och aggressiv musik, färre barn föds  osv osv.

Positivt just nu – Men sen då?

Ta t ex en titt på stämningsläget i Europa efter de senaste kvartalens uppgång. Vi har just nu en uppsjö med kommentarer om att krisen är löst, aktierna är billiga och att tillväxten kommer att öka (se diagram 4). Sentimentmätningarna visar att optimismen på börsen är hög (över 80% optimister enligt DSI på flera marknader som Tyskland, CAC40 och Eurostoxx50), VIX-indexen   (t ex VDAX och VFTSE) noteras på extremt låga nivåer och kredit- och räntespreadarna på extremt låga nivåer, vilket visar att placerarna inte är oroliga för framtiden. En analys visar dessutom att antalet referenser till ordet ”Euro crisis” i Bloomberg visar att det föll i januari 2012 till den lägsta nivån sedan 2009. Men vad skulle hända om oro, och i ett senare skede rädsla, skulle svepa över det kollektiva placerarkollektivet? Jo, det kommer i så fall att 1) att leda till fallande börskurser och 2) om nedgången håller i sig en längre tid kommer det att ge konsekvenser (sjukdomar) i form av en ökad social oro och en risk för en försvagad ekonomi. Dessutom kommer antalet referenser till ”Euro crisis” att öka kraftigt igen.

Låt oss därför hoppas att det aggregerade placerarkollektivet inte blir för pessimistiska och att optimismen skall hålla i sig ytterligare ett bra tag – för att detta ske måste vi alla våga vägra vara negativa.

Av Johnny Torssell