Power over your mind

Publicerad: 2013-10-04

För något år sedan stod jag vid busshållsplatsen, på andra sidan Sveavägen från Hötorgsskraporna, på väg hem från jobbet. Då kom det en person på cykel, propert klädd i kostym, som tittade på mig och sade – ”Din morsa är en hora!”.

Jag blev naturligtvis förvånad (eftersom min mor inte är en hora) och överraskad eftersom jag aldrig någonsin, vad jag vet, träffat denna medelålders man. Vid ett annat tillfälle var jag och hela familjen, samt barnens kusiner, på en riddarfestival. Det blev en kö-bildning vid något tillfälle och jag blev tvungen att stanna till med bilen och hindrade därmed framfarten för andra bilister under kanskenågon minut. Då kom det fram en kvinna i kanske 40-årsåldern och, så att säga, gav mig långfingret precis framför ansiktet på mig. Denna krönika skall, vilket kanske känns konstigt med tanke på denna inledning, handla om sinnesfrid.

Skall man bli arg på denna typ av beteende som jag just har beskrivit? Eller hur skall man bete sig? Vad tycker du? Jag tänker så här. Varseblivningen är konsekvent. Det du ser återspeglar det du tänker och det du tänker återspeglar bara ditt val av det du vill se. Det är dina värderingar som bestämmer detta. För det du sätter värde på måste du vilja se, eftersom du tror att det du ser verkligen finns där. Ingen kan se det hans sinne inte har tillmätt något värde och ingen kan undgå att se det som han tror att han vill ha.

Om det är så att det är vår varseblivning som styr hur vi uppfattar vår omvärld, och våra medmänniskor, skulle det då inte vara konstigt att bli arg på människor som beter sig som i exemplen ovan? Det vill säga, kan man vara arg och upprörd på en människa med en felaktig varseblivningsförmåga? Är det inte litesom att vara arg på en människa som är stressad, ångestladdad för t ex att semestern är över, ledsen för att favoritlaget i fotboll har förlorat eller irriterad för att bussen är försenad? Att bli stressad eller att bli ledsen för att bussen är försenad eller att ge långfingret till en främmande människa för att man var tvungen att stanna bilen en kort stund är naturligtvis ett tecken på en felaktig varseblivningsförmåga.

Sinnesfrid är ingen exogen variabel, dvs en variabel som kommer utifrån och går in. Sinnesfrid och välmående är en inre angelägenhet. Den måste börja med dina egna tankar och sedan utsträckas. Det är från din från din sinnesfrid

som en fridfull varseblivning av världen uppstår. Försök därför inte att ändra värden, utan välj istället att ändra ditt sätt att se på värden. Varseblivning är ett resultat, inte en orsak. Detta hade redan  den romerska kejsaren Marcus Aurelius (år 121-180) observerat:

”If you are distressed by anything external, the pain is not due to the thing itself but to your own estimate of it; and this you have the power to revoke at any moment”.

I min senaste bok (som f ö såg offentlighetens ljus i mitten på augusti och kan beställas här – https://e2trading.com/bocker/) ger jag en övning om hur vi skallbryta våra destruktiva/negativa känslomässiga vanemönster. I stället för att instinktivt reagera med ilska/aversion mot t ex otrevliga personer, eller en jobbig situation, så skall vi istället välja hur vi skall må. Övningen är enkel. Den bygger på att vi skall uppmärksamma den känsla som stör oss och när vi har gjort det sätter vi ett namn på känslan. Detta förlopp kommer att leda till att man tittar på känslan så att säga utifrån eller i tredje person vilket kommer att göra den mer opersonlig. När vi har gjort detta släpper vi taget om känslan. Ibland kommer samma känsla tillbaka och då gör vi precis på samma sätt nämligen:

1.Ta ett steg tillbaka och observera känslan.

2.Namnge känslan och slutligen

3.Släpp den.

Kom ihåg att vi, och detta är viktigt, aldrig skall blockera eller undertrycka känslan. Om vi försöker att undvika känslan kommer detta bara att leda till att fokus på den kommer att öka, vilket i sin tur kommer att intensifiera den. Blir du duktig på denna övning kommer du att på ett mer naturligt sätt uppmärksamma dina tankar och känslor och inte bara reagera på dem. Detta är en riktigt bra övning för er som handlar kortsiktigt på börsen och vill lära sig att ha kontroll över sinnet.

”You have power over your mind – not outside events. Realize this, andyou will find strength”.