Hur tänker du?

Publicerad: 2014-02-28

Jag har på semestern läst och kan rekommendera ”The Little Book of Behavioral Investing” skriven av James Montier. Montier har tidigare skrivit boken ”Behavioral Investing” som egentligen är en ännu bättre bok, men den förstnämnda läser man på en dag, den andra är en riktig tegelsten som kräver en sommar.

För de som inte är bevandrade i Behavioral Finance tänkte jag skriva en liten teaser här (inspirerad av Montier) som är tankeväckande. Förenklat kan man säga att vi fattar beslut baserat på känsla eller logik. De flesta av oss utgår från att vi fattar alla beslut baserat på logiskt tänkande. Så är det inte. Tvärtom visar en uppsjö av studier att det är känslorna som tar över vid beslutsfattande. Vi har många gånger skrivit och föreläst om att ju mer komplexa beslut som ska fattas, desto mer låter vi känslor diktera vår uppfattning på bekostnad av logik. Ju enklare problem, desto mindre känslor och mer logik. Men var går gränsen? Hur komplex är en ”komplex” frågeställning? Inte värst visar det sig.

Fundera på följande problem:

Ett brännbollsrack och en boll kostar tillsammans 110 kronor. Racket kostar 100 kronor mer än bollen. Vad kostar bollen?

Spontant har du ett svar. Det är känslorna som reagerat och gett dig svaret. Men det är fel.

Fundera.

Fundera.

Fundera.

Den logiska delen av hjärnan behöver mer tid.

Fundera.

Nu har du förmodligen kommit fram till att svaret inte är 10 kronor?

Den studie som Montier citerar visar att en majoritet av tillfrågade testpersoner svarar fel på denna och liknande frågor även om de får tid på sig att tänka. Det visar hur dominant den känslomässiga delen av hjärnan är.

Poängen, och frågeställningen ”hur tänker du?” är hyperrelevant för oss som traders. Att reagera med känslor i en tradingsituation går ofta helt emot vad vi borde göra. Att inför varje trade fråga sig vilken edge traden har och undersöka saken empiriskt är att flytta processen från känslostyrd till styrd av logik.

Just det, svaret på frågan, om någon fortfarande undrar är 5 kronor. Om racket kostar 100 kronor och bollen 10 kronor, kostar racket 90 kronor mer än bollen. Om racket kostar 105 kronor och bollen 5 kronor, kostar racket 100 kronor mer än bollen.